POZNATI SRPSKI STRUČNJAK UPOZORAVA NA NEŠTO ŠTO NISTE MOGLI DA ČUJETE: Doktor Vladimir kaže da nas čeka nešto gore
Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT, Ilustracija

Ovo je tek početak

POZNATI SRPSKI STRUČNJAK UPOZORAVA NA NEŠTO ŠTO NISTE MOGLI DA ČUJETE: Doktor Vladimir kaže da nas čeka nešto gore

Ledeni pokrivač koji nestaje na Grenlandu i Sibiru može dovesti do novih epidemija

Objavljeno:

Svetska meteorološka organizacija upozorila je da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina prvi put mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

Globalno zagrevanje dovodi do vremenskih ekstrema, a zapadna Evropa je u opasnosti zbog povećane učestalosti oluja.

Sa druge strane, delovi Južne Amerike, Južne Afrike i Australije verovatno će češće biti pogođene sušama, dok je u Sibiru postignut novi rekord u prosečnoj temperaturi.

- Cela planeta je toplija za jedan stepen u odnosu na predindustrijski nivo, a poslednjih godina ta anomalija je i veća - kaže, za "Novosti", prof. dr Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju.

- Nalazimo se u procesu globalnog zagrevanja, i klimatske promene danas se dešavaju u znatno kraćim vremenskim intervalima nego u prošlosti.

foto: EPA-EFE/ FELIPE TRUEBA

U Pariskom sporazumu, kao granična vrednost navodi se 1,5 stepeni, kao i da srednja globalna temperatura treba da ostane ispod dva stepena Celzijusa. Ovaj dokument takođe navodi da ne bi smelo da se dozvoli zagrevanje iznad te granice.

Zaustavljanje porasta srednje globalne temperature je komplikovan zadatak, povezan sa transformacijom energetskog sistema i prestankom korišćenja fosilnih goriva.

Pojedine studije pokazuju da sva energija koja je potrebna društvu, čak i u budućnosti, kada potrebe za njom budu veće, može da se proizvede iz obnovljivih izvora.

- Da bi se planeta spasla potrebno je da imamo nula neto emisiju ugljen-dioksida u atmosferi. Biljke svake godine iz atmosfere izvuku jedan mali deo ugljen-dioksida, tako da bi nama bilo dopušteno da emitujemo ugljen-dioksid onoliko koliko su one u stanju da ga izvuku iz atmosfere. U tom slučaju će temperatura da se ustali na nekom nivou, a da li će taj nivo da bude dva ili jedan stepen zavisi od toga koliko brzo hoćemo da se transforimišemo.

Naučnici upozoravaju na to da bi usled posledica globalnog zagrevanja bivši trajni ledeni pokrivači Sibira i Grenlanda postali poprišta "vaskrsenja" virusa i bakterija koji su bili zamrzunuti u ledenom pokrivaču.

foto: Profimedia

Poznato je da su virusi šampioni preživljavanja. Naučnici su otkrili delove ribonukleinske kiseline španskog virusa iz 1918. godine u telima sahranjenim u masovnim grobnicama u tundrama Aljaske.

Dok malim ostrvskim zemljama preti nestanak zbog povećanja nivoa mora, manje razvijenim državama nije lako da napreduju na ekološki prihvatljiv način, jer nemaju dovoljno novca.

Naučnici upozoravaju da zbog zagrevanja vode koralni grebeni propadaju, što je takođe posledica klimatskih promena. Njihov nestanak je opasan, jer oni štite obalu i ublažuju posledice snažnih oluja.Ne treba zaboraviti ni stotine miliona hektara tropskih šuma koji su nestali od 1980. do 2000. godine. Samo tokom 2018. nestalo je više od 12 miliona hektara, što je površina Nikaragve, konstatovao je Institut za prirodne resurse u svetu (WRI).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.