TESTIRALI SMO 4 PACIJENTA IZ SRBIJE, OVO NISMO VIDELI! Italijani otkrili da li je SRPSKI VIRUS teži od drugih
Testirali su pacijente iz Srbije, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ NARONG SANGNAK

srpski soj

TESTIRALI SMO 4 PACIJENTA IZ SRBIJE, OVO NISMO VIDELI! Italijani otkrili da li je SRPSKI VIRUS teži od drugih

U obaveštenju za štampu su rekli da su studije urađene na pacijentima u Padovi i Vićenci pokazale veću viralnu kariku od one koja je do sada viđena u Venetu i ostatku Italije

Objavljeno:

Ministar zdravlja Italije Roberto Speranca rekao je da je potpisao novi protokol po kome svi koji dolaze iz Srbije, Crne Gore ulaze na listu "rizičnih zemalja" i ko je bio u tim zemljama u poslednjih 14 dana ne sme da uđe u Italiju niti da kroz nju prođe.

Predsednik regiona Veneto Zaja izjavio da je testirao četiri pacijenta koji su došli iz Srbije i da je utvrdio da je virus agresivniji, virulentniji i da je mutirao.

Veneto Zaja je rekao da je u ostatku sveta epidemija na vrlo kritičnoj tački te Italija ne želi da izgubi sve ono što je do sada uspela da uradi u borbi protiv virusa.

S tim u vezi pre nekoliko dana je predsednik regiona Veneto Zaja izjavio da je testirao četiri pacijenta koji su došli iz Srbije i da je utvrdio da je virus agresivniji, virulentniji i da je mutiran.

Zaja je na konferenciji za štampu rekao da se radi o uveženom virusu koji do sada nije viđen u Italiji i da Italija mora biti mnogo pažljiva te da on iz tog razloga traži da se od svih građana koji dolaze iz inostranstva rade testovi jer ne želi da se dogodi da svi napori Italije koja je postala primer u celom svetu kako se bori sa virusom padnu u vodu.

Zaja neprekidno pominje agresivni srpski soj i činjenicu da Srbija doživljava svoj drugi talas sličan onome koji je postojao u Italiji početkom aprila.

"Uradio sam sekvenciju virusa na četiri pacijenta koji su došli iz Srbije i oni imaju jaku virulenciju", rekao je Zaja. Ali da li je to zaista baš tako?

Zooprofilatički Eksprimentalni Institut iz Venecije koji su autori istraživanja srpskog virusa ublažio je reči predsednika Zaje jer je bio zatrpan zahtevima za jasnim dokazima i objašnjenjem tako da su juče dali zvaničnu izjavu o istraživanju.

Naime u obaveštenju za štampu su rekli da su studije urađene na pacijentima u Padovi i Vićenci pokazale veću viralnu kariku od one koja je do sada viđena u Venetu i ostatku Italije. I da su ti primerci povezani jedni sa drugima kako pokazuju laboratorijske analize tj. da studije na genomu ne lažu.

Srpski soj virusa jači od italijanskog

Naime srpski soj je zaista jači od onog koji je viđen u Italiji poslednjih meseci. Ipak, eskperti iz Instituta su podvukli "Iz analiza sprovedenih ne bi li se identifikovao virus u kliničkim uzorcima videli smo da je viralna karika izuzetno visoka, ali bez obzira na to, na specifičnim mutacijama koje su pronađene nije moguće povezati različitu (veću ili manju) patogenost virusa jer do sada nema dovoljno studija koji bi mogli da povežu kliničku formu sa pronađenim mutacijama".

Razlog je jednostavan: bilo je samo četiri uzorka koji su poslati Institutu radi proučavanja, premalo da bi mogli da daju jasnu sliku koju je sa velikom sigurnošću izneo predsednik Veneta Zaja (mediji su pomalo podsmešljivo napisali da ima dvogodišnje studije iz veterine) iznoseći samo delić rezultata u javnost.

"Kada su stigli prvi slučajevi iz Srbije bez da sam bilo šta rekao bilo kome tražio sam analizu ovog virusa iz Srbije. On pokazuje mutaciju koji mi ne poznajemo: u sva četiri slučaja pacijenti su imali izuzetno visoku viralnu kariku", istakao je Zaja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.