OBAVEZNO NOŠENJE MASKE NA OTVORENOM PROSTORU, ZABRANA OKUPLJANJA... Danas u celoj Srbiji stupaju na snagu NOVE MERE
Kafići, ilustracija, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

od sada ovako

OBAVEZNO NOŠENJE MASKE NA OTVORENOM PROSTORU, ZABRANA OKUPLJANJA... Danas u celoj Srbiji stupaju na snagu NOVE MERE

Većina ovih mera je već primenjena u pojedinim gradovima u kojima je uvedena vanredna situacija, a sada će se odnositi na kompletnu teritoriju Srbije

Objavljeno:

Zbog alarmantnog širenja korona virusa u poslednjih nekoliko nedelja, Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od Kovida 19, koji je oformila Vlada Srbije, doneo je čitav niz restriktivnih mera koje danas stupaju na snagu.

Većina ovih mera je već primenjena u pojedinim gradovima u kojima je uvedena vanredna situacija, a sada će se odnositi na kompletnu teritoriju Srbije.

Krenimo redom:

1. Obavezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima na teritoriji cele Srbije: prodavnicama, apotekama, kladionicama, državnim ustanovama...

2. Obavezno nošenje maske na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/ JAMES GOURLEY

3. Preporuka je da maske nose i deca, čak i kada se igraju u parkovima. Ipak, ova odredba nije obavezujuća.

4. Zabrana okupljanja za više od 10 ljudi na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Ipak, ako je suditi po Beogradu, ovo ne važi za, na primer, otvorene bazene i gradske plaže.

5. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Kako je istakla premijerka Srbije Ana Brnabić, sprovođenje ovih mera će kontrolisati krizni štabovi na lokalu, odnosno nadležne službe i komunalna milicija, ali pre svega inspekcija.

foto: Printscreen/Tv Pink

Ipak, ona je naglasila "da ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora ili pripadnika policije ili komunalne milicije koja može sve to da iskontroliše"

- Zato je veoma važna odgovornost građana - istakla je Ana Brnabić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.