INTENZIVNI PREGOVORI SA KOMPANIJAMA KOJE PRAVE VAKCINU PROTIV KORONE: Darija Kisić objavila najnovije INFORMACIJE
Foto: Printscreen

SRBIJA ULOŽILA PREKO 2 MILIONA

INTENZIVNI PREGOVORI SA KOMPANIJAMA KOJE PRAVE VAKCINU PROTIV KORONE: Darija Kisić objavila najnovije INFORMACIJE

Prema njenim rečima, proizvodnja vakcina nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze.

Objavljeno:

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da su bezbednost i efikasnost na prvom mestu kada bude pronađena vakcina za koronavirus. Dodaje da je smanjenje broja zaraženih logičan sled događaja pošto je, kaže, primetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mera.

Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Beogradskoj hronici rekla da više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu, koja je, kaže, nešto što je najtraženije na čitavom svetskom tržištu.

"To će biti velika korist za onu naciju i narod koji prvi proizvede, i zdravstveno i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbedna, biće velika potražnja za njom", napominje zamenica direktora "Batuta".

Srbija se, napominje, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

"I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome", naglašava epidemiolog.

Prema njenim rečima, proizvodnja vakcina nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze.

"Sigurno je da je bezbednost vakcine na prvom mestu, mora da prođe kroz sve odgovarajuće procedure i određene faze bez obzira na potražnju i što je ceo svet čeka", napominje Kisić Tepavčevićeva.

"Smanjenje broja zaraženih je logičan sled događaja"

Članica Kriznog štaba navodi da je smanjenje broja zaraženih logičan sled događaja pošto je primetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mera.

"Sigurno je da sada i kad izađemo na ulicu i uđemo u zatvoreni prostor, vidimo da se većina nas ponaša kako treba sa aspekta prevencije. Da li je trebalo da prođe ovaj period i da shvatimo da treba da se ponašamo savesno, verovatno jeste. Da smo to koristili savesnije i odgovornije, mogli smo da sprečimo određene infekcije. Mnogi su na opšte preventivne mere gledali kao da radimo bilo šta dok ne bude vakcine ili da će virus sam od sebe nestati", ukazuje Darija Kisić Tepavčević.

Očigledno je, navodi, da se virus dobro adaptirao na humanu populaciju.

"Dok čekamo vakcinu, nošenje maski i te kako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina, one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem", napominje epidemiolog.

Komentarišući izjavu predsednika italijanske regije Veneto da je virus u Srbiji jači nego u Italiji, Darija Kisić Tepavčević kaže da takva vrsta izjava nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima.

"Nije nepoznanica da se virus u izvesnoj meri menja svaki put kad se replicira, ali većina tih mutacija nema nikakvog značaja. Donošenje zaključaka na osnovu serije slučaja nije prihvatljivo u medicini i mora da se radi opsežnije istraživanje", navodi epidemiolog.

Ukazuje da nije reč o zvaničnim istraživanjima sa naučnom metodologijom.

SARS-KoV-2, prema njenim rečima, za sada ne pokazuje veliku sposobnost mutacije. "Ali ne bi bilo prvi put da nas iznanadi", kaže Kisić Tepavčevićeva.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/ DIEGO AZUBEL

Nema vremena za strah

Odgovarajući na pitanje kada se najviše uplašila tokom epidemije, kaže da nema vremena za strah i razmišljanje o tomu.

"Svaki dan donosi nove izazove i gledamo kako iz toga da se izvučemo i koje su najbolje mere koje možemo da sprovedemo. Nema razloga za strah zato što je poznato kako ova infekcija može da se prevenira", kaže zamenica direktora "Batuta".

Treba, kaže, biti svestan da je virus tu, da se prenosi lakše nego ikada pre.

"Treba da zaboravimo da je leto i da učinimo sve i smanjimo rizik od infekcije", ističe članica Kriznog štaba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.