POJAVIO SE SNIMAK O OBDUKCIJAMA ŽRTAVA KORONE U SRBIJI: Pogledajte pažljivo, MEDICINSKI FAKULTET objasnio!
Foto: Printscreen

SVE JE JASNO!

POJAVIO SE SNIMAK O OBDUKCIJAMA ŽRTAVA KORONE U SRBIJI: Pogledajte pažljivo, MEDICINSKI FAKULTET objasnio!

Postoji snimak od 11. maja pod nazivom “Online tribina: Covid 19 infekcija”.

Objavljeno:

Profesor Miljko Ristić pre nekoliko dana objavio je informacije šta su pokazale obdukcije preminulih od korone. Nakon toga, nadležni sa Instituta za patologiju sa Medicnskog fakulteta demantovali su Ristićeve tvrdnje, sa obrazloženjem da uslovi za ovakve vrste obdukcija u Srbiji još uvek ne postoje.

Nakon toga, profesor Miljko Ristić obelodanio je svoj izvor informacija o urađenim obdukcijama zaraženih kovidom-19 u Srbiji. On je potvrdio da na internetu postoji snimak od 11. maja pod nazivom “Online tribina: Covid 19 infekcija”, koju je postavio Medicinski fakultet u Beogradu. Na tom snimku, pod drugom tačkom, profesorka Katedre za patologiju Jelena Sopta govorila je o urađenim obdukcijama i promenama u tkivu kod inficiranih osoba.

“Za ovih mesec i po dana mi smo imali 17 pacijenata čija je klinička slika bila visoko suspektna na infekciju kovid. Ja ću od tih 17 prezentovati tri slučaja za koje su završene histologijee. Mi smo radili modifikovane autopsije koje nisu podrazmevale otvaranje lobanje zbog velike opasnosti po disajne organe i poštovali smo sve kriterijume svetske zdravstvene organizacije”, rekla je profesorka Jelena Sopota.

foto: Lepa i srećna

Ona je rekla da pacijenti koji imaju zaista potvrđenu infekciju ne treba da se obdukuju, da su to obdukcije najvišeg rizika i da je izloženost lekara i svih koji učestvuju u atopsiji toliko velika, da sve one informacije koje bi se dobile konvencionalnom autopsijom, ne mogu biti opravdanje za taj rizik.

“Zato smo mi radili modifikovane autopsije. Ove tri autopsije je radila profesorka Terzić, profesor Dunđerović i ja. Pacijenti koji su bili upućivani nama su oni sa sumnjom na kovid, koji su imali znake respiratornih tegoba, pneumonija, febrilnosti, miokarditisa”, kaže profesorka u svom predavanju.

Namerno smo izabrali heterogenu grupu, želeći da pokažemo da bez obzira na to što je smrtnost najveća u najstarijoj populaciji, kod nas je bilo dosta mlađih pacijenta, verovatno zato što su bili više izloženi agensu, kaže profesorka.

“Imamo podatke za ženu staru 47 godina, muškarca 52 godine i penzionera starog 72 godine. Jedna od uputnih dijagnoza kod žene bio je miokarditis, a kod muškarca od 52 godine jaka glavobiolja koja je trajala nekoliko dana. Ona je imala hipertenziju i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, dok je muškarac imao značajne komorbiditete. Klinički tok bolest je bio jako brz, između 24 i 48 sati. Dva pacijenta su bila intubirana a jedan nije”, navodi ona.

Profesorka iz Sopta prikazala je slike pluća pacijenata za koja kaže da su potpuno neprepoznatljiva. Istakla je da svi znaci koje su videli ona i njene kolege, ukazuju na jaku respiratornu infekciju odnosno Covid 19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.