KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO TRENUTNU SITUACIJU SA KORONOM: Testirano najviše osoba do sad, situacija je alarmantna (VIDEO)
Konferencija za medije, Foto: Printscreen/Kurir Tv

OVAKO STOJE STVARI

KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO TRENUTNU SITUACIJU SA KORONOM: Testirano najviše osoba do sad, situacija je alarmantna (VIDEO)

Najnoviji korona presek za Republiku Srbiju na dan 16. jul

Objavljeno: 15:39h

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od zarazne bolesti COVID-19 obratio se danas u 15 sati na konferenciji za novinare.

Redovna konferencija je održana u Palati Srbija.

U Republici Srbiji je do 15 časova 16. jula 2020. godine registrovano ukupno 19.717 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.183 osobe od kojih su 383 pozitivne, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 524.578 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 177 pacijenata, dok je njih 4.662 hospitalizovano.

U predhodna 24 sata na bolničko lečenje primljena su 234 pacijenta.

U poslednja 24 časa preminulo je 13 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 442.

Iza nas je težak dan

"Iza nas je još jedan težak dan", rekla je premijerka Brnabić, na početku obraćanja, čitajući poslednje podatke o zaraženim i preminulim.

Ima određeni optimizam.

"Rast broja novozaraženih posledica je protesta, to je ono što dolazi na naplatu. To je ono što je očekivano i onda se sa tim i lakše nosite. Situacija se pogoršala u poslednjih par dana. Ako mislite da ti protesti nisu dugo trajali, realno je da vidimo pad zaraženih u Beogradu prvenstveno."

Podsetila je da od sutra stupaju nove mere na snagu.

Očekuje da će u narednim danima mere doneti rezultate.

Beograd, Kraljevo i Novi Sad su najugroženiji, rekla je premijerka, dodajući da se situacija u Šapcu i Novom Pazaru situacija smiruje.

foto: Printscreen/Kurir TV

Nove mere sutra stupaju na snagu

Kaže da je proteklih dana situacija u Beogradu bila stabilna, ali da se pogoršala u dva dana.

Nagašava da su građani disciplinovani, i da poštuju mere kriznog štaba, i kako dodaje, to je povod za optimizam.

- Danas smo usvojili nove mere, koje će od sutra da stupe na snagu. To je obavezno nošenje maski u celoj zemlji, zabranjeno okupljanje više od deset ljudi, preporuka za nošenje maski na otovrenom prostoru – nabrojala je premijerka nove mere koje će od sutra stupiti na snagu.

Brojevi mogu da se pogoršaju

Imunolog Srđa Janković ipak je rekao da postoji opravdana bojazan da brojevi mogu da se pogoršaju i opravdana nada da možemo to da sprečimo.

foto: Printscreen/Kurir TV

Situacija u zemunskoj bolnici

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović apelovao je na sve da se pridržavaju mera, ali kako kaže, trudi se da bude optimističan uprkos tome što se broj pacijenata povećava svakog dana.

- Brine me što danas imamo 10 više pacijenta nego juče. Nakon vizita, oslobodili smo 20 mesta, ali ona se brzo popunajvavaju. Bojim se da ćemo imati 60 prijema najmanje. Ja jesam optimica, ali u ovom trenutku sam vrlo oprezan. Mi se ozbiljno bavimo ovim poslom – rekao je Stojanović.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović rekao je da je ustanova na čijem je čelu u prethodnom periodu dobio oko 50 lekara i 80 sestara.

"U ovom trenutku svi mladi lekari koji su odranije primljeni i svi mi koji smo duže smo u nekom drugom načinu rada tokom korona. Bolnica će zaposliti te mlade ljude gde treba. Velika stvar je što smo zaposlili veliki broj srednjeg medicinkog kadra, koji nam je okosnica u ovom periodu", rekao je Stojanović.

foto: Printscreen/Kurir TV

Ko će kontrolisati primenjivanje mera?

Premijerka Brnabić rekla je da će primenjivanje mera pre svega kontrolisati inspekcija, uz komunalnu miliciju, ali da nema zemlje sa dovoljnim brojem inspektora ili milicionera koji mogu sve da isprate primenjivanje mera, ukoliko građani to ne žele, ne žele da primenjuju.

- Kontrolisaćemo, ali ovo je borba svih nas - istakla je Brnabićeva.

Protesti uticali na povećanje broja zaraženih?

Brnabićeva je na pitanje na osnovu čega tvrdi da su protesti uticali na povećanje broja zaraženih istakla nekoliko stvari - imali smo blago smanjenje broja prethodnih dana, 30. jula smo imali u Beogradu meru obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru i videli smo rezultate. Nakon protesta smo imali ponovo porast protesta, posebno u Beogradu.

- Sa druge strane možete da pogledate druge gradov egd eje bila kompleksna situacija, kao Novi Pazar i Šabac, gde se smiruje situacija. Vidite gde smo imali proteste i gde ne.

- Pored toga, nemoguće da imate onakvo okupljenje, veliki broj građana na jednom mestu, više sati, pa i sukobe gde je neophodno da buidete u bliskom kontaktu. Nema ni teorijska mogućnost, objasnila je Brnabićeva.

Epidemiološka situacija u Beogradu je daleko najgora, zaključila je Brnabićeva.

foto: Printscreen/Kurir TV

Obdukcije?

Premijerka Ana Brnabić nema informaciju, kao ni Krizni štab da li se rade obdukcije i zamolila je Ministarstvo zdravlja da odgovori na to.

Dr Srđa Janković je podsetio da postoji pravna procedura za pokretanje obdukcije.

- Sud odlučuje, lekari nisu prava adresa za to pitanje - rekao je on.

foto: Printscreen/Kurir TV

Hvala EU na podršci i pomoći

Odluka EU da će angažovati 200 radnika kao podrška Srbiji je važna u borbi sa kovidom, rekla je premijerka.

- To će biti podrška Batutu, gde će biti tamo šest meseci. Nalazimo se u procesu povezivanja baza podataka – rekla je.

Stojanović pozdravio je pomoć EU, ali naglasio i značaj i podršku Ministarstva zdravlja.

O vakcinama

Janković je istakao da se može govoriti samo o većem broju potencijalnih vakcina i da možemo da pratimo ispitivanja, te budemo spremni kada jedna od njih dobije potvrde ispravnosti Krizni štab donese odluku.

"Razgovaramo sa svima za koje znamo da se bave istraživanjem vakcine - kompanije iz Kine, Rusije...", rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje novinara zašto ne nosi na konferenciji zaštitnu masku rekla je da je ušla na konferenciju sa njom i skinula je dok govori za medije, odnosno da bi govorila razgovetnije za građane Srbije. Istakla je da nema nikog u njenoj blizini na dva metra. Čim napusti konferenciju, staviće je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.