Jednu srpsku reč koristi ceo svet! Znate li koju?
Foto: Dušan Milenković, Nebojša Mandić

strašan pojam

Jednu srpsku reč koristi ceo svet! Znate li koju?

Reč srpskog porekla odomaćena u skoro svim jezicima
Objavljeno: 11:20h

Ceo svet je usvojio sprsku reč "vampir" kako bi opisao strašno, besmrtno i zlo mitsko biće. Stvorenje koje pije ljudsku krv i ima supermoći, koje je popularizovao čuveni film "Drakula", u skoro svim jezicima nosi, sa malim modifikacijama, naziv koji je srpskog porekla.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Ovo mitsko biće se i pojavljuje prvo u mitologijama slovenskih naroda, sa područja Balkana i Ukrajine, i pod njim se misli na biće koje je u život vraćeno zlim silama.

foto: Giphy

Navodno je i prvi vampir bio iz Srbije, a o njemu su pisale austrijske novine. Navodno je to bio Petar Blagojević, iz sela blizu Požarevca. On je, prema predanjima, poživeo 300 godina. Prema članku iz 1725. godine čak je i tim lekara iz Beča dolazio da ispita slučaj čoveka "koji je ustao iz groba i ubijao ljude".

Vampiri, uklete devojke, magija Vlaha: Najveće misterije Srbije, #5 će vam zalediti krv u žilama! (FOTO) (VIDEO)

Prema ovom strašnom izveštaju, njegov grob je bio otvoren, telo očuvano, a usta puna sveže krvi. Kada su mu proboli srce kolcem, i zapalili telo, ubijanje je prestalo.

No to nije jedini "sprski vampir". Kasnije se govorilo o Pavlu Arnautu, ali i Savi Savanoviću, čija vodenica se može posetiti u selu Zarožje u Bajinoj Bašti.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.