NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA IZ BEOGRADA I BEČA! Pronađene 2 nove vrste stonoga, a 1 potiče iz pećine iz Srbije
Stonoga, ilustracija, Foto: EUROCOMM PR BEOGRAD/PRIVATNA ARHIVA

DVE NOVE VRSTE

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA IZ BEOGRADA I BEČA! Pronađene 2 nove vrste stonoga, a 1 potiče iz pećine iz Srbije

Ovo dvoje naučnika morali su da ispitaju hiljade primeraka iz zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beču, ali i referentni materijal iz muzeja u Berlinu, Ženevi, Minhenu i Sofiji - što je obuhvatalo sve poznate vrste ovog roda

Objavljeno:

Saradnja između Beogradskog univerziteta i Prirodnjačkog muzeja u Beču dovela je do otkrića dve nove vrste stonoga iz roda „Haasea“.

Kako navode iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu, jedna stonoga je otkrivena nakon što je ranije pogrešno identifikovana, a druga je potpuno nova vrsta.

Dr Nesrin Akari, koja je odgovorna za zbirke stonoga u Prirodnjačkom muzeju u Beču i dr Dragan Antić sa Beogradskog univerziteta, su naučnici koji su prethodno ispitivali evropski rod stonoga "Haasea Verhoeff 1895" i tako otkrili dve nove vrste iz Srbije i Austrije koje do sada nisu opisane.

foto: EUROCOMM PR BEOGRAD/PRIVATNA ARHIVA

Jedna od vrsta „Haasea makarovi“ (kako su je naučnici nazvali) sakupljena je poslednjih godina u pećini Bezdan u blizini Prijepolja, a sada je prvi put opisana. Druga vrsta „Haasea gruberi“ bila je skrivena u postojećoj zbirci stonoga Prirodnjačkog muzeja u Beču više od 70 godina, jer je tada pogrešno identifikovana.

Ovo dvoje naučnika morali su da ispitaju hiljade primeraka iz zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beču, ali i referentni materijal iz muzeja u Berlinu, Ženevi, Minhenu i Sofiji - što je obuhvatalo sve poznate vrste ovog roda!

foto: EUROCOMM PR BEOGRAD/PRIVATNA ARHIVA

Ovim projektom se dodatno ističe značaj naučnih zbirki kao skupa aktuelnih i istorijskih podataka. Zbirka stonoga u Prirodnjačkom muzeju u Beču je jedna od najvećih i najznačajnijih u svetu. Ona obuhvata oko 20.000 predmeta sa skoro 2.000 primeraka. Većina primeraka je sačuvana u staklenim cilindrima i konzervirana u 75-procentnom etanolu, navode iz Predstavništva Grada Beča.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.