EVO KADA ĆE PRIVATNE KLINIKE MOĆI DA RADE PCR TESTOVE: Ovo su KRITERIJUMI u SRBIJI!
Darija Kisić Tepavčević, Foto: EPA/MARK R. CRISTINO

MORAJU ISPUNITI KRITERIJUME

EVO KADA ĆE PRIVATNE KLINIKE MOĆI DA RADE PCR TESTOVE: Ovo su KRITERIJUMI u SRBIJI!

Kada je reč o brzim serološkim testovima, Kisić Tepavčević je rekla da su zahtevi daleko manji, te da će privatne laboratorije moći da rade I takva testiranja

Objavljeno:

Pomoćnik direktora BATUT Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će privatne laboratorije, koje budu ispunjavale minimalne zahteve Svetske zdravstvene organizacije, moći da rade PCR testiranja.

"U ovom momentu sedam privatnih laboratorija je podnelo zahtev da radi PCR testiranja, a njima će u današnjem danu biti dostavljen set kriterijuma koji moraju da ispune", kazala je Kisić Tepavčević I naglasila da su to minimalni zahtevi SZO, te da one laboratorije koje budu ispunjavale će biti više nego dobrodošli.

Kada je reč o brzim serološkim testovima, Kisić Tepavčević je rekla da su zahtevi daleko manji, te da će privatne laboratorije moći da rade I takva testiranja.

Kisić Tepavčević je rekla da se, imajući u vidu visok stepen i infektivnosti i mogućnosti prenosa na laboratoriske radnike zahteva se maksimalan stepen predostrožnosti i biosigurnosni nivo dva plus ili tri sa tačnim setom performansi.

Da bi radili neku vrstu testira, moraju da ispune minimalne zahteve biosigurnosti i biobezbednosti što uključuje I infektivnost agensa, njegovu mogućnost da se prenose na laboratorijske radnike, a zatim I na opštu popuilaciju, rekla je Kisić Tepavčević I naglasila da je potrebna specifična zaštita I zbog eventualnog inficiranja laboratorijskih radnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.