HITNO SE OGLASIO EPIDEMIOLOG ČEKANAC! Ovo je najnovije saopštenje
U Kraljevu 29 novoobolelih od koronavirusa, Foto: printscreen

trenutno stanje

HITNO SE OGLASIO EPIDEMIOLOG ČEKANAC! Ovo je najnovije saopštenje

Ono što zabrinjava jeste broj pregleda u ambulanti, kojih je u toku jučerašnjeg dana bilo 168....

Objavljeno:

Od juče odrađenih 60 uzoraka, na teritoriji grada Kraljeva pozitivno je na virus korona 29, izjavio je danas koordinator kriznog štaba epidemiolog Radovan Čekanac i dodao da juče u gradu na Ibru nije bilo preminulih.

Ono što zabrinjava jeste broj pregleda u ambulanti, kojih je u toku jučerašnjeg dana bilo 168, a dr Čekanac za Tanjug kaže da se taj broj, koji je za njega glavni pokazatelj prave situacije, značajno ne smanjuje.

U Opštoj bolnici "Studenica" juče je bilo hospitalizovano nešto više od 70 osoba sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Dr Čekanac kaže da se proširuju kapaciteti u bolnici i da zato danas pripremaju još jedno odeljenje.

Navodi da zaštitne opreme, kao i medicinske, ima dovoljno i to Kraljevu ne predstavlja problem, ali zabrinjava sve veći broj zaraženih medicinskih radnika.

foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

"To je nešto što nam trenutno predstavlja opasnost", kazao je dr Čekanac.

Preciznija procena epidemiološke slike, koja će se i u narednom periodu raditi po broju pregleda u ambulanti, biće moguća za četiri, pet dana, kaže dr Čekanac i navodi da su sadašnje procene takve da u Kraljevu ima oko 4.000 do 5.000 zaraženih virusom korona, koji nisu potvrđeni jer su asimptomatski slučajevi.

"Epidemiološka situacija je jako nepovoljna, nadam se da nećemo doći u katastrofalnu epidemiološku situaciju", navodi dr Čekanac.

Posavetovao je Kraljevčane da ukoliko imaju samo temperaturu, bez drugih simptoma kao što je otežano disanje, i ne dolaze u kovid ambulantu jer preti opasnost, iako je otvorena i treća jedinica u kovid ambulanti, da se tu zaraze i oni koji nisu zaraženi, a iz nekog drugog razloga imaju temperaturu.

"Ipak su tu gužve i preti opasnost da i onaj koji nije zaražen da se na takvom mestu zarazi. Možda je bolje da ostane kod kuće, popije paracetamol i da prati svoje stanje, ali da zbog ostalih ukućana pođe od toga da ima koronu i da se tako ponaša", kaže dr Čekanac.

Dodaje da u svakom slučaju postoje i kol centri, brojevi telefona na koje građani mogu pozvati i dobiti savet kako da se ponašaju, a bilo bi dobro da piju tople napitke, konzumiraju voće i povrće i sve ono što inače radimo kada imamo druge virusne infekcije u populaciji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.