Bježi grdna kletvo s roda, zavet Srbi ispuniše! Događaj iz 1913. svedoči da smo se OSLOBODILI LAZAREVE KLETVE?!
Lazareva kletva, Foto: Filip Plavčić, Wikipedia

Kletva

Bježi grdna kletvo s roda, zavet Srbi ispuniše! Događaj iz 1913. svedoči da smo se OSLOBODILI LAZAREVE KLETVE?!

U narodu postoji verovanje da Kneževa kletva još nije skinuta sa srpskog naroda. Iako se u smatra da kletva važi do šestog kolena, a da je sedmo oslobođeno, Lazareva kletva je trajna, zavetna i univerzalna.

Objavljeno:

Kletva je, kao verbalna osveta, upozorenje poznato u skoro svim narodima. U nekim običajima ima propratne rituale, ali uvek značaj kletve zavisi od onoga ko je izgovori. Jaka kletva ako je izgovori jaka ličnost.

U srpskoj istoriji, kletva Kneza Lazara Hrebeljanovića jedna je od navažnijih i najsnažnijih. Izgovorena kao poziv srpskim junacima da učestvuju u Kosovskom boju, na Vidovdan, 1389. godine, zabeležena je u dve epske pesme Kosovskog ciklusa.

U pesmi „Musić Stevan“, kletva glasi ovako:

„Ko je Srbin i srpskoga roda, I od srpske krvi i kolena, A ne doš`o na boj na Kosovo: Ne imao od srca poroda, Ni muškoga, ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo, Rujno vino, ni šenica bela! Rđom kap`o, dok mu je kolena!“

foto: Wikipedisa / Uroš Predić

Tačnije, tako je Musić Stevan preneo svojoj ljubi da je rekao Knez Lazar na večeri. U pesmi „Kneževa večera“, direktna kletva je kraća:

„Ko ne dođe na boj na Kosovo, Od ruke mu ništa ne rodilo: Ni u polju bjelica pšenica, Ni u brdu vinova lozica!“

U narodu postoji verovanje da Kneževa kletva još nije skinuta sa srpskog naroda. Iako se smatra da kletva važi do šestog kolena, a da je sedmo oslobođeno, Lazareva kletva je trajna, zavetna i univerzalna. U narodu se odomaćio strah od Lazareve kletve i želja da se oslobodi posledica.

Kada je nakon Drugog balkanskog rata srpska vojska 1913. godine dočekana u Beogradu kao pobednik, na trijumfalnim kapijama kroz koje je prolazio defile bile su ispisane poruke. Na jednoj je pisalo: „Bježi grdna kletvo s roda, zavet Srbi ispuniše!“ Kneževa kletva iz pesme „Musić Sevan“ je urezana na spomeniku kosovskim junacima na Gazimestanu. Doduše, izostavljen je drugi stih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.