ALARMANTNO! Zbog širenja epidemije nove kovid bolnice u Vranju, Užicu i Kragujevcu
Zbog širenja epidemije nove kovid bolnice u Vranju, Užicu i Kragujevcu, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

OZBILJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

ALARMANTNO! Zbog širenja epidemije nove kovid bolnice u Vranju, Užicu i Kragujevcu

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Кragujevcu, u čijem kliničkom centru se trenutno leči 180 pacijenata sa korona virusom

Objavljeno:

Zbog povećanja broja pacijenata pozitivnih na korona virus u Vranju se razmatra otvaranje pete kovid bolnice, u Užicu se prostor za smeštaj obolelih proširuje sa još 150 postelja u zgradi nekadašnjeg komandno-obrazovnog centra kasarne, u kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu, dok je u Šapcu 178 pacijenata na bolničkom lečenju, od čega troje na respiratorima.Kako je objavio RTS u četiri kovid bolnice u Zdravstvenom Centru u Vranju hospitalizovano je 197 pacijenata, od čega je njih 46 na kiseoniku, a u kovid bolnicama ima još 19 slobodnih kreveta zbog čega se razmišlja o otvaranju i pete kovid bolnice u tom gradu.

Užička bolnica, posle pretvaranja dela "Čigote" u kovid bolnicu, proširuje prostor za smeštaj i lečenje obolelih za novih 150 postelja u zgradi nekadašnjeg komandno obrazovnog centra kasarne, koja je površine od oko 2.000 kvadrata.

"Trenutno je u stacionarima u Zlatiborskom okrugu smešteno više od 500 pacijenata, najviše u Opštoj bolnici Užice u kojoj su smeštajni kapaciteti pri kraju. U 10 kovid ambulanti u okrugu i na infektivnom odeljenju juče je pregledano 1.200 pacijenata", navodi RTS.

U kovid bolnici u Šapcu smešteno je 178 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom od čega je troje na respiratoru, a za poslednjih mesec i po dana broj novoobolelih u Šapcu je 12 puta veći, preko 800 pacijenata je zaraženo korona virusom, a više od 1.000 ljudi je u samoizolaciji.

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Кragujevcu, u čijem kliničkom centru se trenutno leči 180 pacijenata sa korona virusom, od čega njih 32 je na intenzivnoj nezi a devet na respiratoru.

Direktor Кliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je za RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Кragujevcu, Šumadiji i okolini.

"Prinudjeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega", kazao je Sazdanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.