AKO STE IZ BEOGRADA I IMATE KORONU: Velike su šanse da ćete biti smešteni u jedan od OVA 4 GRADA
Bolnički kapaciteti prebukirani, Foto: EPA / FILIPPO VENEZIA

PRESTONICA PREBUKIRANA

AKO STE IZ BEOGRADA I IMATE KORONU: Velike su šanse da ćete biti smešteni u jedan od OVA 4 GRADA

Radi se na proširenju kapaciteta kako bi svi koji imaju teže tegobe mogli da budu hospitalizovani na vreme i da im se pruži adekvatna zdravstvena nega

Objavljeno:

Epidemiološka situacija u celoj zemlji je veoma loša, sa sve većim brojem novoobolelih, a najgora je u Beogradu gde su bolnički kapaciteti prebukirani, a zdravstveni sistem na ivici pucanja.

Kovid bolnice u glavnom gradu više ne mogu da prime pacijente, te se oni kojima je potrebno bolničko lečenje šalju u druge gradove: Požarevac, Smederevo, Pančevo i Mladenovac.

Te bolnice su u najtežim trenucima prihvatile veliki broj bolesnika iz Beograda i time omogućili da svi dobiju adekvatno lečenje - naveo je direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović.

Od danas, i Institut za reumatologiju je uključen u kovid sistem što će, kako kaže Stevanović, "kupiti još neki dan".

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da je "zdravstveni sistem prenapregnut" i dodao da su u svim kovid bolnicama preraspoređeni kapaciteti, kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi pacijenti zaraženi koronom.

Lončar je naveo da Institut "Banjica" danas i tokom noći neće više moći da prima pacijente, jer je bolnica prepuna. On je rekao da će večeras ili ujutru prve pacijente primiti i Institut za reumatologiju i da je u toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju više od 100 kreveta za kovid pacijente.

KBC Zemun je za svega nekoliko dana popunio svoje kapacitete, a direktor ove zdravstvene ustanove Dragoš Stojanović izjavio je u četvrtak da je ustanova kojom rukovodi puna, da je ispunjeno svih šest intenzivnih nega, sa respiratorima i aparatima za kiseonik.

I KBC "Bežanijska kosa", KBC "Dragiša Mišović" i KBC Zvezdara su krajem juna prešle u kovid sistem, uz Infektivnu kliniku i VMC Karaburma, a prošle nedelje je otvorena i privremena kovid bolnica u Areni.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berisav Vekić kaže da je u beogradskoj "Štark areni" trenutno zbrinuto 178 pacijenata obolelih od kovida 19 sa srednje teškom kliničkom slikom gde imaju obezbeđene adekvatne uslove.

Radi se na proširenju kapaciteta kako bi svi koji imaju teže tegobe mogli da budu hospitalizovani na vreme i da im se pruži adekvatna zdravstvena nega - rekao je Vekić.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / Blic.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.