OVO ĆE SVE ZANIMATI: Zašto je kod mlađih lakša klinička slika i šta to tačno znači - doktor Stevanović objasnio!
Goran Stevanović, Foto: Printskrin

KLINIČKA SLIKA NAKON KORONE

OVO ĆE SVE ZANIMATI: Zašto je kod mlađih lakša klinička slika i šta to tačno znači - doktor Stevanović objasnio!

On je rekao da je procenat lakših ili asimptomatskih slučajeva ispod pet odsto kod osoba starijih od 65 godina, koji uz to imaju pridružene hronične bolesti, tako da su oni u najvećem riziku

Objavljeno:

Procenat lakških ili asimptomatskih formi bolesti direktno je proporcionalan uzrasnoj strukturi obolelih, odnosno lakša klinička slika beleži se kod mladih osoba i dece, dok najstariji uglavnom imaju težu sliku, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović.

On je rekao da je procenat lakših ili asimptomatskih slučajeva ispod pet odsto kod osoba starijih od 65 godina, koji uz to imaju pridružene hronične bolesti, tako da su oni u najvećem riziku.

Sa druge strane, najveći procenat asimptomatske kliničke slike, više od 40 odsto je kod mlađih, tinejdžera i u dečjem urzastu, gde su po pravilu slabi simptomi ili ih uopšte nema, rekao je Stevanović na pres konferenciji upitan koliki je procenat lakih slučajvea ili bez simptoma.

On je dodao da je 15-20 odsto osoba sa vrlo lakim simptomima ili gotovo bez simptoma, kao i da podaci variraju od populacije, ali i od regiona.

Primera radi, Stevanović je rekao da je u Beogradu, gde je dosta obolelih u ovom sada talasu, u početku 50 odsto bilo asimptomatskih slučajeva ili sa slabim simptomima, kada je prosek godina obolelih bio 20-25 godina, a kako oboljevaju njihovi roditelji, rodbina starijih, srednjih godina, 50-55 godina, raste broj ozbiljno obolelih, a manje je asimptomatskih slučajeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.