DOKTOR STEVANOVIĆ UPOZORIO NA VEOMA OPASNU STVAR: Ovo nikako ne smemo da dopustimo!
Goran Stevanović, Foto: Printskrin

ISTAKAO

DOKTOR STEVANOVIĆ UPOZORIO NA VEOMA OPASNU STVAR: Ovo nikako ne smemo da dopustimo!

Stevanović je, na konferenciji za štampu nakon sednice Kriznog štaba, rekao da je proteklog vikenda opterećenje na trijažne centre bilo ogromno, kao i na ambulante

Objavljeno:

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović istakao je danas da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da se ne smanjuje broj hospitalizovanih, te da, ako se nastavi aktuelni trend, biti potrebni dalji kapaciteti.

Stevanović je, na konferenciji za štampu nakon sednice Kriznog štaba, rekao da je proteklog vikenda opterećenje na trijažne centre bilo ogromno, kao i na ambulante.

Ukazao je da zabrinjava što ima velika prisutnost ozbiljne slike oboljenja, što zahteva hospitalizaciju, i dovodi do opterećenja zdravstveno sistema.

Podsetio je da je prosečno vreme hospitalizacije i dalje više od dve nedelje.

Za sada zdravstveni sistem, uz uspešno manevrisanje sa kadrom i slobodnim mestima, uspeva da zadovolji potrebe za bolničkim lečenjem. Najveći broj hospitalizovanih je na teritorji grada Beograda, ukazao je Stevanović.

Zahvalio se kolegama iz opštih bolnica u Pančevu, Smederevu, Požarevcu koji prihvataju pacijente iz Beograda.

Rekao je da sa sa novim postavljenjim kapacitetima, podsećajući da se očekuje uključivanje Instituta za reumatologiju, pokrivaju potrebe.

Međutim, ukazao je da će se videti da li će biti potrebni novi kapaciteti.

U ovom trenutku, kako izgleda, biće potrebni dodatni kapaciteti, ocenio je on.

Rekao je da kliničari ističu, bez obzira na sve natpise u domaćim i stranim medijima, da u ovom trenutku ne postoji lek niti vakcina koji pouzdano leče ili štite od kovida.

Jedino što može da štiti je prekid prenosa virusa, a to su protivepidemiološkee mere - distanca na otvorenom, maska u zatvorenom. Molim građane da poštuju te mere, da bismo smanjii zaražavanje novih, i smanjimo broj ljudi koji će biti ozbiljno bolesni, naglasio je on.

Epidemiolog Srđa Janković kazao je da je situacija takva da treba sprovesti mere, da se izbegnu okupljanja, nose maske, poveća higijena ruku i sprovode dezinfekcije.

Od toga kako ćemo kolektivno sprovesti zavisi da li će se pogoršati situacija, da li ćemo imati ozbiljne posledice. Više puta virus je iznenadio lekare i moramo biti spremni na iznenađenja, kazao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.