MLADI SE PROVODE, A ONDA DOLAZE U KOVID AMBULANTE, SISTEM JE NA IVICI IZDRŽIVOSTI! Tiodorović upozorio građane
Zdravstveni sistem na ivici izdrživosti, Foto: Printscreen/RTV Pink

BUDITE ODGOVORNI

MLADI SE PROVODE, A ONDA DOLAZE U KOVID AMBULANTE, SISTEM JE NA IVICI IZDRŽIVOSTI! Tiodorović upozorio građane

Ako se mere poštuju, stabilizacija se očekuje od vikenda....

Objavljeno:

Dr Branislav Tidorović kaže da se za nekoliko dana može očekivati da se nesigurna situacija u Nišu promeni i da će se to odraziti pre svega na one koji nisu nosili zaštitne maske i držali distancu. Kaže i da je u Kliničkom centru trenutno više od 320 pacijenata, od toga je 10 na respiratorima, što je gotovo dupliran broj.

U Vranju je, kaže, nepovoljna situacija sa prelazom u vanrednu, a zdravstveni sistem u ovom gradu je prenapregnut. Zaječar je, s druge strane, u stabilnoj situaciji, a pod kontrolom je i Leskovac.

Celokupna jugoistočna Srbija je, kao i ostatak Srbije, u situaciji koja se menja iz dana u dan, a opadanje broja zaraženih možemo očekivati od naredne nedelje, i to ako se mere budu primenjivale – kaže dr Tiodorović za Pink.

Zdravstveni sistem je, kako kaže, preopterećen, prenapregnut i na ivici izdrživosti. Kaže da su i građani na ivici izdrživosti, jer sve ovo predugo traje.

Dodaje da bi, ako hoćemo da sačuvamo zdravstveni sitem, trebalo promeniti strategiju u bolnicama. Smatra da bi bilo dobro lečiti pre svega najteže i srednje teške bolesnike, a one bez većih problema slati kući.

Svako, bez obzira na to kojoj političkoj orijentaciji pripada, mora biti svestan da svako odgovara za svoje zdravlje – kaže dr Tiodorović.

foto: Printscreen

Apelovao je na građane da se ne okupljaju, da politiku ostave po strani, a sve kako bi se zdravstveni sistem rasteretio.

Nemamo utisak da su svi svesni situacije. Mogu da razumem mlade i želju za provodom, samo neka se pridržavaju mera. Međutim, neretko ti isti ljudi za nekoliko dana dolaze u kovid ambulante, a pojedini moraju biti i hospitalizovani. Zasad imamo dovoljno postelja za građane Niša i građane okolnih gradova, a imamo i koncepciju za prijem u drugim centrima – u bolnici u Aleksincu, u Gamzigradskoj Banji. Ovakvim strateškim prilazom posvetićemo se bolesnima i onima sa tegobama – navodi Tiodorović.

Ako se mere poštuju, stabilizacija se očekuje od vikenda.

Stabilizaciju, kaže, možemo očekivati sa opadanjem pika, odnosno ne pre vikenda.

Ako se svi budemo ponašali odgovorno, onda možemo očekivati od vikenda, odnosno sledeće nedelje, stabilizaciju stanja – kaže doktor.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / RTV Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.