Odlične vesti za buduće roditelje: Nećete se više smarati gomilom papira!

DOBRODOŠLI NA SVET

Odlične vesti za buduće roditelje: Nećete se više smarati gomilom papira!

Ideja je da majka čim se porodi, u porodilištu dobije jedan formular zajednički za sve institucije
Objavljeno: 11:01h

Dolazak bebe na svet svakako je najsrećniji dan za sve roditelje. Za sve buduće mame, ovako bebe pokazuju zahvalnost (VIDEO) Međutim, do sada su se roditelji mučili s procedurom prijavljanja bebe, pa je država našla rešenje kako bi skratila proceduru. Šest beba migranata rođeno u Srbiji od početka godine! (VIDEO) (FOTO) Roditelji više neće morati da provode sate na raznim šalterima, kako bi prijavili novog člana svog domaćinstva. Rasplakaće vas: Beba rođena gluva prvi put je čula svoju majku! (VIDEO) Svi budući roditelji moći će od marta 2016. godine da "prijave" svoje bebe već u porodilištu.

- Građani Srbije od 2016. godine više neće morati da obijaju mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju, jer će uz pomoć portala e-uprave na jednom papiru moći da pribave pedesetak dokumenata - najavila je Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, gostujući u ponedeljak uveče na Fakultetu organizacionih nauka. Blizanci bepci po prvi put razgovaraju. Toliko je slatko da ostajete bez teksta (VIDEO) Projekat se zove "Bebo, dobrodošla na svet", koji za cilj ima uštedu vremena roditeljima, koji neće morati da obilaze dvadesetak šaltera da bi im dete postalo građanin. - Ideja je da majka kada se porodi, odmah u bolnici dobije jedan formular, zajednički za sve institucije koje bi inače morala da obiđe nakon porođaja, kako bi beba koju je rodila dobila sva potrebna dokumenta - objasnila je Svetlana. - Dakle, majka će na licu mesta moći da detetu da ime, odredi adresu stanovanja, državljanstvo... dakle sve ono što se inače završava kod matičara, u lokalnom MUP-u, u Fondu za zdravstveno osiguranje... Gotova dokumenta: zdravstvena knjižica, izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta... će stizati na adresu roditelja - rekla je članica radne grupe projekta "Bebo, dobrodošla na svet" Svetlana Jovanović sa Fakulteta organizacionih nauka. Takođe, u porodilištima će se ponjavati i formulari vezani za novčane naknade, poput dečijeg dodatka.
Svetlana Jovanović je rekla da će se ta praksa primenjivati u svih 76 porodilišta, a na pitanje kako će se takse plaćati i da li će to biti moguće u privatnim porodilištima ona je rekla: - Što se tiče plaćanja taksi, to još nismo utvrdili, ali postoji mogućnost da će roditelji biti oslobođeni toga. Za sada je to samo na nivou predloga radnoj grupi koja radi na realizaciji ove usluge. Privatna porodilišta mogu da se uključe u projekat - . Na samom karaju, rok za prvu fazu ovog projekta je 1. mart 2016. godine, a do kraja te godine bi trebalo sve da bude gotovo. Oni koji su prošli kroz administrativne muke, obradovaće ih ova vest, jer će im u svakom slučaju olakšati proceduru prijave svoje bebe. (Espreso.co.rs / Izvor: Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.