NAJNOVIJA VEST! Vlada Srbije je upravo ovo usvojila
Vlada Republike Srbije / Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

NACIONALNA STRATEGIJA

NAJNOVIJA VEST! Vlada Srbije je upravo ovo usvojila

Nova Strategija razvoja pravosuđa za period 2020-2025. godine predstavlja nastavak prethodne Strategije za petogodišnji period i kontinuitet daljeg unapređenja efikasnosti pravosuđa

Objavljeno: 10.07.2020. 14:03h

Vlada Srbije usvojila je Nacionalnu strategiju za razvoj pravosuđa za period 2020-2025. godine i revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23, koji predstavljaju strateška dokumenta za nastavak reformskih procesa u oblasti vladavine prava.

Nova Strategija razvoja pravosuđa za period 2020-2025. godine predstavlja nastavak prethodne Strategije za petogodišnji period i kontinuitet daljeg unapređenja efikasnosti pravosuđa. Strategija je izrađena u skladu sa daljim procesom pristupanja Srbije EU, kao i u cilju jačanja pravne države, dostupnosti pravde i pravne sigurnosti, te ostvarivanja kvalitetne i efikasne zaštite prava i sloboda građana.

Ministarstvo pravde je prvi nacrt Strategije objavilo u januaru 2019. godine, kada je počeo da teče široki konsultativni proces, a krajem juna prošle godine i konačnu verziju, koja je usaglašena sa komentarima sa javne rasprave.

Izrada tog dokumenta tekla je paralelno sa revizijom Akcionog plana za Poglavlje 23, koji je istovremeno i Akcioni plan za sprovođenje mera Strategije.
Čitavom procesu pristupljeno je transparentno i inkluzivno, uz visok nivo poštovanja mišljenja i preporuka organizacija civilnog društva, a dokaz za to je da je više od 50 odsto preporuka civilnog društva usvojeno i implementirano.

Ministarstvo pravde ukazuje da su razmotreni svi komentari državnih organa, organizacija civilnog društva, Nacionalnog konventa za Evropsku uniju, sa kojim su u nekoliko navrata organizovani posebni sastanci, na kojima su razmatrana sva potpoglavlja. Nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 izmenjen je u skladu sa prihvaćenim predlozima NКEU, uključujući reviziju određenih rokova.

Ministarstvo pravde ističe i da je Evropska komisija dala ocenu i mišljenje na revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23 i da je taj akt usaglašen sa preporukama Кomisije.

Svi komentari su detaljno razmotreni i analizirani, a izveštaj o javnim konstulacijama objavljen je na sajtu Ministarstva pravde.
Ministarstvo pravde podseća da su Akcionim planom usklađene reformske aktivnosti u narednom periodu za preko 40 institucija Republike Srbije.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media