POTVRDILE! Skup Žena u crnom 10. jula u Beogradu povodom 25 godina od genocida u Srebrenici
Udruženje "Žene u crnom", Foto: Youtube printscreen/Radio Slobodna Evropa

najavjleno

POTVRDILE! Skup Žena u crnom 10. jula u Beogradu povodom 25 godina od genocida u Srebrenici

Udruženje "Žene u crnom" je u saopštenju navelo da će akciju izvesti u crnini i ćuteći

Objavljeno:

Mirovnu akciju "25 godina od genocida u Srebrenici - pamtimo" 10. jula od 19.30 do 20.30 sati na beogradskom Trgu Republike prirediće Udruženje "Žene u crnom", uz podršku umetničkih kolektiva "Škart" i "Dah teatar" iz Beograda, aktivistkinja i aktivista civilnog društva.

Udruženje "Žene u crnom" je u saopštenju navelo da će akciju izvesti u crnini i ćuteći.

"Žene u crnom" navode da je "genocid u Srebrenici najveći ratni zločin nakon Drugog svetskog rata u Evropi", i da je "režim Slobodana Miloševića saučesnik genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske".

"Ovom prilikom podsećamo da je Srbija prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Medjunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida", navode "Žene u crnom".

U saopštenju se ukazuje da je "u Srbiji i danas na delu kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva", i da "ni država ni društvo u Srbiji nisu priznali, niti se distancirali od počinjenog genocida".

"Pred sudovima u Srbiji nije doneta nijedna presuda u kojoj je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid", navode u saopštenju "Žene u crnom" i dodaju da je na delu "umesto zadovoljavanja pravde za žrtve, rehabilitacija i glorifikacija osudjenih ratnih zločinaca".

"Žene u crnom" su najavile da će 11. jula, "u znak solidarnosti i odgovornosti", prisustvovati komemoraciji u Potočarima u Srebrenici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.