KLINIČKA SLIKA JE MNOGO TEŽA SADA NEGO U APRILU! Neverovatni podaci stižu sa instituta Banjica
Korona virus, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC, Ilustracija

izveštaj

KLINIČKA SLIKA JE MNOGO TEŽA SADA NEGO U APRILU! Neverovatni podaci stižu sa instituta Banjica

"Od utorka, tačnije za 36 sati, ''Banjica'' je primila 300 pacijenata

Objavljeno:

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" od utorka ujutru je ponovo u kovid sistemu i za dva dana, tačnije za 36 sati, ta zdravstvena ustanova primila je oko 300 kovid pacijenata, a na raspolaganju je još deset slobodnih kreveta, rekao je za Tanjug direktor tog Instituta Zoran Baščarević.

Prema njegovim rečima, klinička slika pacijenata koji se sada primaju u "Banjicu" je mnogo teža nego što je bila u aprilu, kada je bolnica prvi put bila ubačena u kovid sistem. "Od utorka, tačnije za 36 sati, ''Banjica'' je primila 300 pacijenata - 200 u prvom danu i ostalih 97 ili 98 tokom jučerašnjeg dana. Imamo još desetak slobodnih kreveta", rekao je Baščarević. Ističe da je u ovom trenutku 55 pacijenata na kiseoničnoj potpori, a otvoreno je, ističe, i odeljenje intenzivne terapije na kojem trenutno leži 12 pacijenata. "Odeljenje intenzivne terapije ima ukupno 20 mesta, ukoliko tu ne bude bilo dovoljno mesta moraćemo da proširimo kapacitete na operacione sale, u kojima ima priključaka za kiseonik i monitoring", kaže Baščarević. Ponovio je da je klinička slika pacijenata teža nego što je bila, jer su, dodaje, upale pluća teže i čini se, kaže Baščarević, da je ovaj "pik" epidemije teži od prethodnog. Baščarević je potvrdio da u bolnici uglavnom preovlađuju mlađi pacijenti, ali da pravu statistku o starosnoj i polnoj strukturi još nemaju, jer, naglašava, zbog naglog priliva pacijenata statistikom nisu stigli da se bave.

"Pacijente posmatramo kao lake, srednje i teške i one kojima treba ili ne treba kiseonik", kaže Baščarević. Za sada, navodi, zdravstveni radnici uspevaju da postignu posao, ali, naglašava, da to ne bi bilo moguće bez pomoći kolega iz Kliničkog centra Srbije - oko 40 specijalista lekara internističke grupacije. "Oni zajedno sa našim internistima i anesteziolozima, kao i sa našim ortopedistima koji takođe rade, leče ove pacijente", naveo je Baščarević. Kada je reč o broju medicinskih sestara, navodi da ih i u toj ustanovi, kao i u drugim, nema dovoljno za broj pacijenata sa tako teškom bolešću kao što je virus korona, ali da će se ustanova potruditi da dopuni nedostajući kadar. "Sada je teško naći raspoloživ kadar, jer su svi već negde raspoređeni i zauzeti. Za sada se borimo sa onim što imamo", rekao je Baščarević. Očekuje, kaže, da će se stanje pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u narednim danima poboljšati i da će iz "Banjice" biti premešteni u Arenu. "Ali da ne zaboravimo, pacijentima kojima se komplikuje stanje teku opet prema nama, jer ovde je prava bolnica i imaju pravo lečenje", rekao je Baščarević. Ističe da "Banjica" ima dovoljno zaštitne opreme i lekova, dodajući da ih bilo dovoljno i u aprilu i da ta ustanova nikada nije imala problem sa nestašicom zaštitne opreme i potrošnog materijala.

Bonus video:

(Epreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.