SITUACIJA SA KORONOM POSTAJE SVE TEŽA, KRIZNI ŠTAB DANAS DONOSI NOVE MERE! Ovo bi mogla biti 1 od njih
Koronavirus, ilustracija, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC, Ilustracija

opasno

SITUACIJA SA KORONOM POSTAJE SVE TEŽA, KRIZNI ŠTAB DANAS DONOSI NOVE MERE! Ovo bi mogla biti 1 od njih

Lekari imaju novo upozorenje!

Objavljeno:

O novim merama danas će raspravljati članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Jedan od predloga je i da se dodatno skrati radno vreme kafića i klubova sa 23 sata na 21. Na dnevnom redu će biti reči i o pooštravanju kontrole obaveznog nošenja zaštitnih maski, kao i naplata kazni za nepoštovanje mera.

- Bio sam za uvođenje policijskog časa! Ali poštujem mišljenje struke i poštovaću sve što oni odluče. Policijski čas ne može da se uvede bez uvođenja vanrednog stanja, a za to nemam podršku Vlade - rekao je predsednik Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem obraćanju javnosti. Vanredna situacija.

Vanredna situacija

On je još jednom zamolio sve građane Srbije da se ponašaju odgovorno i poštuju sve mere jer "samo tako možemo da spasemo živote ljudi".

- Broj pacijenata na respiratoru drastično se uvećava svakoga dana. Nemamo više nijedno slobodno mesto u bolnicama. Otvorićemo još kovid-bolnica, ali onda nećemo imati drugih bolnica. Nećemo imati mesta da lečimo pacijente obolele od drugih bolesti. Budite odgovorni i prema sebi i prema drugima - apelovao je predsednik Vučić.

Zbog sve više inficiranih, u 25 mesta u Srbiji je proglašena vanredna situacija, a najgore je upravo u Beogradu. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, juče je do 15 sati testirano još 8.567 osoba, od kojih je 357 novoobolelih.

- Od izbijanja epidemije do juče testiran je ukupno 464.171 građanin, a virus je otkriven kod ukupno 17.076. Trenutno su u Srbiji 3.173 aktivna slučaja, u koje spada i broj pacijenata na bolničkom, ali i na kućnom lečenju. Na respiratorima sa teškom kliničkom slikom nalazi se 118 pacijenata. Nažalost, čak 11 osoba je izgubilo bitku sa kovid infekcijom, pa je ukupan broj preminulih sada 341 - navode u Ministarstvu zdravlja.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna, da se bolnički kapaciteti pune, ogromna je potrošnja kiseonika za teške pacijente, pa zato apeluju na građane da budu odgovorni i pridržavaju se mera.

Lečenje sad traje duže

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović naglašava da su u ovom talasu kliničke slike takve da traže dugotrajnije bolničko lečenje!

- To su ozbiljni bolesnici koji zahtevaju dve ili tri nedelje lečenja, dok se na intenzivnoj nezi pacijenti zadržavaju i duže od pet ili šest nedelja. To zahteva i dugotrajniju terapiju i to su razlozi zašto su nam potrebni dodatni bolnički kapaciteti! Trudimo se da idemo jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata ne ostane bez mesta u bolnici. Sasvim sigurno ćemo to uspeti u naredna dva-tri dana. Sve ostalo u narednom periodu zavisi od svih nas i poštovanja mera - ističe dr Stevanović.

Direktor Zemunske bolnice dr Dragoš Stojanović ističe da povećana potrošnja kiseonika govori koliko je situacija teška!

Velika je potrošnja kiseonika, a to nama kliničarima govori koliko je teška klinička slika. Za 10 do 20 odsto je sada teža klinička slika nego u onom prethodnom periodu. Terapije ima dovoljno, i od velike pomoći je to što je počela sa radom privremena bolnica u Areni - istakao je dr Stojanović i dodao:

- Najteži pacijenti nisu samo iz Beograda, već iz cele Srbije. Naši kapaciteti su dosta popunjeni, veliko je opterećenje za ceo sistem. Samo kroz našu ustanovu dnevno prođe oko 100 pacijenata - rekao je Stojanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.