NOVA VAROŠ: Poslednjih 10 dana duplo više zaraženih
Nova Varoš:Poslednjih 10 dana duplo više zaraženih, Foto: RINA

REGISTROVANO

NOVA VAROŠ: Poslednjih 10 dana duplo više zaraženih

Nova Varoš je jedna od opština koja je uvela vanrednu situaciju zbog povećanja kovid pozitivnih osoba

Objavljeno:

U poslednjih desetak dana u opštini Nova Varoš registrovano je više od 30 pozitivnih na virus korona, što je više od polovine ukupno zaraženih u toj opštini od početka epidemije, a u Domu zdravlja, koji ima kapacitet 40 postelja, popunjeno je više od 80 odsto, dok se dnevno za lekarsku pomoć obraća između 60 i 80 Novovarošana.

Nova Varoš je jedna od opština koja je uvela vanrednu situaciju zbog povećanja kovid pozitivnih osoba, a kako je za Tanjug kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević, za epidemiološku situaciju se može reći da je pod kontrolom, a vanredna situacija je uvedena kako bi se i meštanima olakšalo poštovanje preporučenih mera Vlade Srbije.

U opštini koja ima oko 15. 000 stanovnika, od početka epidemije virus korona registrovan je kod 52 osobe, a kako navodi Vasiljević, za neke se još čekaju rezultati, što znači da najverovatnije u ovom momentu ima oko 60 zaraženih.

''Ovo je najgori zdravstveni period od kako pamte najstariji Novovarošani za našu opštinu'', naveo je Vasiljević.

Ispred Doma zdravlja, u delu gde je kovid ambulanta, ekipa Tanjuga zatekla je desetak ljudi koji čekaju na pregled ili su u pratnji svojih najbližih, koji imaju simptome virusa korona.

Kako su rekli, ne čeka se dugo, medicinsko osoblje je jako ljubazno, a kada je u pitanju vanredna situacija, pozdravljaju njeno uvođenje jer, kako kažu, svi su opustili i neodgovorno ponašali, što sada neće moći.

''U ovom momentu svi smeštajni kapaciteti u Domu zdravlja u Novoj Varoši su gotovo popunjeni, odnosno više od 80 odsto je popunjeno, neke pacijente šaljemo u Zdravtsveni centar u Užice, neke u Pančevo, sve po preporukama lekara na dalje lečenje'', kazao je Vasiljević.

foto: Wikipedia Commons

Predsednik opštine veruje da će se zdravstvena situacija u toj opštini poboljšati nakon uvođenja vanredne situacije, jer su, kaže, Novovarošani itekako savesan narod koji će sve preporuke odgovorno prepoznati i poštovati.

''Najpreči su nam životi i nadam se da ćemo pobediti ovaj nevidljivi virus kao i sve druge prepreke sa kojima smo se suočavali'', naglasio je.

Uvođenjem vanredne situacije onemogućeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru uz obavezno korišćenje zaštitne opreme - maske, rukavice, kao i dezinfekciona sredstva.

Takođe, neće biti ni organizovanja slavlja, sportskih, kulturnih i drugih manifestacija, a ugostiteljskim objektima je ograničeno radno vreme na period od 7 do 20.00 časova.

Na ulicama Nove Varoši nema puno ljudi, u parku se nekoliko dece igra, a prolaznici sa kojima smo razgovarali kažu da je do jutros situacija bila potpuno drugačija.

Smatraju da je uvođenje vanredne situacije dobra odluka jer, kako kažzu, očigledno bez obaveznih mera protiv Covid-a 19, nećemo uspeti da pobedimo virus korona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.