NAPETA SITUACIJA: U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja dnevno 400 do 500 pacijenata
Puno je ljudi, Foto: Printscreen/Google maps

ozbiljan broj ljudi

NAPETA SITUACIJA: U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja dnevno 400 do 500 pacijenata

"Novim rendgen aparatom značajno ćemo povećati kapacitete za te preglede. Dnevno sada radimo 90 do 95 rendgenskih snimaka pluća", izjavio je Jerkan.

Objavljeno:

U dve kovid ambulante niškog Doma zdravlja poslednjih dana javljalo se u proseku 400 do 500 građana, što je za 10 do 20 odsto više nego u odnosu na prošlu nedelju, rekao je agenciji Beta direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan. "Poslednjih pet dana naši lekari su u proseku 15 do 20 pacijenata upućivali u Kliniku za infektivne bolesti na dodatne preglede i lečenje, a juče je taj broj bio uvećan i iznosio je 34", kazao je Jerkan.

On je rekao danas da ima i onih koji dolaze u kovid ambulantu sa povišenom temperaturom čiji uzrok nije korona virusa. Prema njegovim rečima, u kovid ambulanti u Duvaništu i juče otvorenoj kovid ambulanti u centralnom objektu Doma zdravlja, dnevno se uradi oko 120 seroloških testova.

"Jedan broj testova se uradi po indikacijama, a jedan broj na zahtev pacijenata. Raspolažemo sa preko 3.000 testova što je sasvim dovoljno za trenutnu epidemiološku situaciju", kazao je Jerkan.

On je podsetio da lekari Doma zdravlja ne mogu kao ranije da predlažu testiranje ; PSR testovima, već se pacijenti upućuju na Institut za javno zdravlje i epidemiolozi i infektolozi procenjuju da li je potrebno da se taj test uradi.

Prema njegovim rečima, od sutra će kovid ambulanta u Domu zdravlja biti opremljena novim rendgen aparatom, a uskoro će dobiti i dva nova aparata za analize krvi.

"Novim rendgen aparatom značajno ćemo povećati kapacitete za te preglede. Dnevno sada radimo 90 do 95 rendgenskih snimaka pluća", izjavio je Jerkan.

On je apelovao na sve stanovnike Niša, a posebno na mlađe ljude da nose maske u zatvorenom prostoru i da se pridržavaju propisane distance, jer, kakao je kazao, među onima koji se ovih dana javljaju na pregled lekarima u kovid ambulantama nalaze uglavnom ljudi starosti od 25 do 50 godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš u toj ustanovi je pre dva dana testirano PSR testovima 279 ljudi, od kojih je 68 pozitivno.

U Kliničkom centru u Nišu kazali su da je situacija što se tiče testiranja PSR testovima ove nedelje značajno povoljnija.

Zamenik direktora Kliničkog centra Vladan Ćosić rekao je da je niški Veterinarski institut prihvatio da na dnevnom nivou obavi do 200 testova, isključivo za Klinički centar.

Prema navodima lekara Kliničkog centra u toj zdravstvenoj ustanovi dnevno se PSR testovima testira oko 100 ljudi.

Rečeno je da su svi pacijenti hospitalizovani u kovid bolnicama Nišu testirani, ali da problem predstavlja to što nisu testirani svi pacijenti koji dolaze na lečenje u Niš iz drugih zdravstvenih centara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.