NOVE MERE I U PIROTU! Od sutra obavezno nošenje maski, definisan rad ugostiteljskih objekata, taksi službi i pijaca
Nove meri i u Pirotu od sutra, Foto: Youtube printscreen

NOVE MERE

NOVE MERE I U PIROTU! Od sutra obavezno nošenje maski, definisan rad ugostiteljskih objekata, taksi službi i pijaca

Ukupno su donete 22 mere o čijem će se sprovodenju, kako stoji u odluci, starati inspekcijski i drugi organi

Objavljeno:

Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu doneo je danas odluku o uvođenju niza preventivnih mera protiv epidemije Kovid-19, koje podrazumevaju obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, ograničavanje okupljanja i definišu rad ugostiteljskih objekata, taksi službe i pijaca.

Kako se navodi, sprovođenje mera počinje sutra, 7. jula, i trajaće do 22. jula.

Južne vesti prenose da je odluka doneta posle pogoršanja epidemiološke situacije u tom gradu, u kojem je od 10. juna zabeleženo 40 slučajeva zaraze korona virusom.

Nakon ukidanja vanrednog stanja i popuštanja mera, na lokalnom nivou u Pirotu nisu donošene nove mere, a jedna od preporuka je bila odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem ljudi.

Ona je i dalje u formi preporuke, a Gradski štab traži ili odlaganje ili njihovo održavanje s minimalno potrebnim brojem ljudi.

Ukupno su donete 22 mere o čijem će se sprovodenju, kako stoji u odluci, starati inspekcijski i drugi organi.

Među njima su one kojima se određuje da je svako obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od metra.

Okupljanje u zatvorenom prostoru se ogranicava na maksimalno 100 osoba uz minimalno četiri kvadratna metra površine po osobi, uz poštovanje distance od najmanje dva metra i obavezu korišcenja zaštitne maske - stoji u odluci.

Zaštitna maska je obavezna i u javnom prevozu, a odlukom se i zabranjuje ulazak u vozilo osobama koje ih nose.

Masku moraju da nose i vozači i putnici taksi vozila, a vozač je, kao i u slučaju gradskog prevoza, dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

Takođe, maska je obavezna i na pijacama, a nju moraju nositi prodavci, kupci i radnici pijace.

Bez stajanja i igranja u noćnim klubovima

U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku, a gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom.

Odluka koja se tiče ugostiteljskih objekata sa letnjim baštama je nešto drugačija, pa se tako u njima broj gostiju ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu, a gost, takođe, ne mora da koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom.

Posebne mere određene su za noćne klubove, pa tako u periodu trajanja ove odluke nema više stajanja i igranja.

Ograničen je i broj ljudi i u prodavnicama, broj korisnika zatvorenog bazena, kao i okupljanje na otvorenom prostoru koji se ograničava na maksimalno 300 osoba, uz poštovanje minimalne distance od 2 metra, a jedna od mera posebno se odnosi za parkove i okupljane na pirotskom keju.

Naloženo učestalo pranja ulica i javnih površina

Mere zaštite su propisane i za obrazovne ustanove, rad kozmetickih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana, u verskim objektima i prilikom verskih obreda, a zgradama je potrebno primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidaca, dugmadi u liftu.

JP Komunalac je naloženo da učestalije pere ulice i javne površine, primenjujucji adekvatno dezinfekciono sredstvo, a kako stoji u odluci, o sprovođenju mera staracje se inspekcijski i drugi "zakonom zaduženi organi".

U odluci se upozorava da svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukolio se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napred navedenom objektu.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / Tanjug )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.