Ovo su najveće misterije Srbije od kojih će vam se zalediti krv u žilama! (2. deo)! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuter

Bunari bez dna, sveto drveće i ukleta brda

Ovo su najveće misterije Srbije od kojih će vam se zalediti krv u žilama! (2. deo)! (FOTO) (VIDEO)

Danas vam donosimo drugi deo kolekcija nekih od najvećih misterija u našoj zemlji. Ljudi su u njih verovali, veruju i verovaće. Protiv toga ne možemo - ama baš ništa
Objavljeno: 21:23h

Srbija je zemlja koja je veoma bogata brojnim misterijama, sablastima, duhovima, vilama i vešticama, prokletstvima, čudotvornim izvorima, ukletim mestima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Vampiri, uklete devojke, magija Vlaha: Najveće misterije Srbije, #5 će vam zalediti krv u žilama! (FOTO) (VIDEO)

Zato i ne čudi činjenica da postoje u njoj krajevi u kojima važe veoma rasprostranjena i ukorenjena narodna verovanja, od kojih neka su toliko strašna, da se podiže kosa na glavi.

Rimski bunar

Kalemegdan je bio i ostao simbol Beograda. Bio je rušen i iznova građen, a najveća misterija tvrđave je svakako Rimski bunar. To je mesto koje zaokuplja najveću pažnju posetilaca zbog raznih nerazjašnjenih događaja koji su se odigrali među njegovim zidinama.

Pretpostavlja se da je izgrađen između 1717. i 1731. godine. Pravili su ga Austrijanci, tako da nije sigurno da li je rimski, ali bunar sigurno nije. To je, u stvari, svojevrsna cisterna koja se napaja površinskim vodama, budući da nema izdan. Kad su kopači došli do dubine od pedeset metara, nisu pronašli vodu. Zato su krenuli bočno da kopaju prema reci Savi. Bunar je ukupne dubine 60,15 m, a prečnika 3,4 m. Na dubini od 53,15 m prečnik bunara se menja, sužava se na 2 metra. Dvostruko spiralno stepenište širine 0,9 m i visine 2,05 m ide do dubine od 35,51 m. Silazak niz stepenište, koje poput DNK spirale obavija bunar i vodi niže do nivoa vode, iz bezbednosnih razloga nije moguć.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.