ZORANA MIHAJLOVIĆ: Pomoć Ivanjici - putevi oštećeni na 26 mesta
Pomoć Ivanjici, Foto: Filip Plavčić

SANACIJA

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Pomoć Ivanjici - putevi oštećeni na 26 mesta

Podsetila je da se gradi autoput od Preljine do Požege i da će se uskoro graditi i autoput dalje od Požege ka Crnoj Gori

Objavljeno:

Putevi na teritoriji Ivanjice najviše su oštećeni u junskim poplavama, na čak 26 mesta i njihova sanacija bi trebalo da bude završena najkasnije do kraja godine, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Radovi počinju za nekoliko dana, sanacija će koštati skoro milijardu dinara.

Ministarka je posetila dve najugroženije deonice na kojima je oštećen put, u mestu Buk i na putu Ivanjica - Arilje u Klisuri, i tom prilikom najavila da će država pomoći Ivanjici ne samo što se tiče puteva već i po pitanju komunalne infrastrukture.

"Dramtične su slike stizale iz Ivanjice, koja je nakon ovih poplava pretrpela najveće oštećenje i imala najviše problema", rekla je Mihajlović ističući da bi to trebalo da bude popravljeno ili izgrađeno do kraja jeseni ili najkasnije do kraja godine.

Kako je rekla, projektno tehnička dokumentaciju treba da bude urađeno u narednih mesec ili mesec i po dana i onda će krenuti izvođenje radova, a novac će biti obezbeđen iz budžeta države i Puteva Srbije.

"Lokalne samouprave nemaju dovoljno novca da održavaju svoje puteve, niti kada se ovako nešto desi da ih popravljaju. Rekli su mi za dva mosta u Ivanjici koji su u nadležnosti opštine, ali dogovorili smo se da pomognemo zajedno sa Putevima Srbije".

Mihajlović dodaje da će sve biti rešeno zajedničkim snagama, kao i da će biti sređena i komunalna infrastruktura odnosno da bi pijaća voda trebalo da bude obezbeđena u narednih desetak dana.

Ona navodi i da Moravički okrug ima najveća ulaganja u prethodnih nekoliko godina u putnu infrastrukturu pošto je uloženo oko 6,5 milijardi dinara u održavanje puteva.

Podsetila je da se gradi autoput od Preljine do Požege i da će se uskoro graditi i autoput dalje od Požege ka Crnoj Gori.

"Ovaj okrug je imao najveće uspone u infrastrukturi, ali je i najviše trpeo u poplavamaiše trpi kada su poplave", kaže Mihajlović.

Mnogi potporni zidovi koji su oštećeni u poplavama su stari više od 30 do 40 godina, dodala je ona i istakla da će novi biti za narednh 100 godina.

Vd. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak kaže da su deonice u Buku i Klisuri najviše ugrožene.

"Napravili smo spisak zajedno sa opštinom i Ivanjica Putevima i treba da sredimo 26 lokacija, a vrednost radova je oko 980 miliona dinara. Ovu deonicu od Ivanjice do Klisure krećemo da radimo za par dana i biće gotova za mesec ili mesec i po dana".

Najavio je da će već ove godine biti urađen put za Deviće i to više od četiri kilometra puta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.