ŠARČEVIĆ I AKADEMCI RAZGOVARALI: Postignut dogovor sa studentima
Postignut dogovor sa studentima, Foto: Printscreen

VAŽAN RAZGOVOR

ŠARČEVIĆ I AKADEMCI RAZGOVARALI: Postignut dogovor sa studentima

Ministar Šarčević je potvrdio i da će menze i restorani u studentskim domovima raditi do 20. jula

Objavljeno:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima studenata iz studentskih domova u Beogradu. Na sastanku održanom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministar Šarčević je istakao da je sa studentima postignut dogovor.

„ Dogovorili smo se da studentski domovi neće prekidati sa radom i da studenti ostanu u studentskim domovima tokom leta. Studenti kada završe obaveze mogu samovoljno da idu kući, a oni koji imaju obaveze da ostanu“, rekao je ministar, dodajući da će se proceniti da li je reč o 10, 15 ili 20 odsto studenata.

Studenti su u razgovoru sa ministrom izneli četiri zahteva, a jedan se odnosio na dodatni ispitni rok za sve studente u avgustu, kao i da se omogući posebno dodatni rok za studente koji su propustili ispite, jer su bili zaraženi virusom korona.

Prema rečima ministra, Ministarstvo je uputilo preporuku Konferenciji univerziteta Srbije (KONUS) da se omogući još jedan dodati ispitni rok u avgustu.

Ministar Šarčević je potvrdio i da će menze i restorani u studentskim domovima raditi do 20. jula, a da će se od 20. do 28. jula omogućiti rad dežurnih studentskih restorana, što je bio jedan od četiri zahteva studenata.

Jedan od zahteva studenta je i da se studentima omogući da u avgustu plaćaju benecifiranu cenu stanarine, umesto ekonomske, koju inače plaćaju u tom mesecu.

Ministar Šarčević je naveo da prema trenutnoj proceni ni to neće biti problem, ali da je to ''tehničko pitanje'' i da je ostavljen rok od dva dana kako bi nadležne službe napravile finansijsku procenu.

Ministar je ponovio da u studentskim domovima nije buknula zaraza, kao što je to predstavljeno, da je problem nastao zbog nesporazuma oko broja zaraženih studenata u domovima i van domova, ali da je Ministarstvo obavestilo vrh države i druge nadležene institucije da je situacija pod kontrolom i da studenti mogu imaju da uspešno završe junsko-julski rok.

Na pitanje novinara kako će obezbeđeni epidemiološki uslovi za ostanak studenata u domovima, ministar je rekao da je Ministarstvo danas obavestilo Krizni štab da su kapaciteti učeničkog doma „Stevan Čolović“' za izolaciju studenata pozitivnih na korona virus nedovoljni i da je Učenički dom „Jelica Milovanović“, koji je u neposrednoj blizini Studentske poliklinike, spreman da primi Kovid pozitivne studente.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.