EVO ZAŠTO SU SRBI ZAISTA NEPOŽELJNI U GRČKOJ: Procurila informacija pravo iz Micotakisovog kabineta!
Kirijakos Micotakis, Foto: EPA/Alexandros Vlachos

to je to

EVO ZAŠTO SU SRBI ZAISTA NEPOŽELJNI U GRČKOJ: Procurila informacija pravo iz Micotakisovog kabineta!

Grčka je na ovaj način samo iskoristila svoje pravo koje je potvrđeno na nedavnom sastanku ambasadora EU - da svaka zemlja kontroliše sama svoju granicu

Objavljeno:

Grčke vlasti saopštile su da od ponedeljka 6. jula u 6 časova ujutro neće biti dozvoljen građanima Srbije prelazak grčke granice.

Prema informacijama iz kabineta predsedika Micotakisa, Grčka je ovakvu odluku donela, jer u saradnji sa partnerima iz Evropske unije zadržava pravo da preispita svoju politiku.

Na osnovu analize epidemioloških podataka, odlučeno je da se suspenduje od ponedeljka 06.07.2020. U 06:00. i do 15/07, pristup državljana Srbije Grčkoj, sa svih ulaza bez izuzetka. Jedini izuzetak su suštinski razlozi prolaska.

Grčka je na ovaj način samo iskoristila svoje pravo koje je potvrđeno na nedavnom sastanku ambasadora EU - da svaka zemlja kontroliše sama svoju granicu. Oni su se tada usaglasili su se o spisku zemalja kojima će biti dozvoljen ulazak u EU. Takođe su i usaglasili, posle duge rasprave, i utvrdili i niz mera za dalji postupak”, imajući u vidu mere protiv epidemije korona virusa i stanje, stepen pandemije u trećim zemljama.

Na spisku su, uz Srbiju, još i Crna Gora, Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. Takođe je pridodata i Kina, ali uz uslov reciprociteta. Trebalo bi da od srede budu prihvaćeni i žitelji "mikrodržava" - Andore, Monaka, Vatikana i San Marina.

Na spisku se zasad ne nalaze SAD i Brazil, zemlje koje su u ovom trenutku naročito pogođene pandemijom, ali ni Rusija. Uslove ulaska i spisak zemalja EU bi trebalo da revidira na svakih petnaest dana, imajući u vidu broj novih slučajeva, načine na koji zemlja tretira epidemiju, broj izvršenih testova i druge preduzete mere.

Princip prema kome se vode u Briselu jeste da bude dozvoljen ulazak građanima zemalja koje se uklapaju u prosek EU, a to jeda imaju manje od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.