MENJA SE KLINIČKA SLIKA OBOLELIH OD KORONE! Srpski lekar otkrio nove detalje
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI, Ilustracija

ISKRENO

MENJA SE KLINIČKA SLIKA OBOLELIH OD KORONE! Srpski lekar otkrio nove detalje

Lekari iz Kragujevca su, kaže, prvi pritekli u pomoc kolegama iz Novog Pazara

Objavljeno:

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović, kaže da će se prvi pravi efekti mera videti za dve nedelje, a navodi i da je klinička slika pacijenata izmenjena.

- Od lakših oblika koje smo imali u martu sada imamo pacijente sa težom kliničkom slikom. Primetili smo da je povećan broj pacijenata u ambulantama. Juče smo imali veći broj pacijenata nego ikada koje smo primili u istom danu. Više se javljaju Kragujevčani iz regiona Šumadije nego ranijih dana - istakao je Sazdanović za RTS.

On je naveo i da Klinički centar u Kragujevcu mora da bude spreman da izdrži povećan broj pacijenata koji zahtevaju dijagnostiku i lečenje.

- Mi smo ovako nešto i očekivali i pripremali se za ovakve stvari. Naš klinički centar pokriva šest regiona i u obavezi smo da pružamo pomoć i drugim regionima - navodi Sazdanović.

Lekari iz Kragujevca su, kaže, prvi pritekli u pomoć kolegama iz Novog Pazara.

Ističe da je ovo kao da imate partiju šaha sa virusom.

- Mi smo još pre deset dana iz ministarstva zdravlja dobili novih 15 respiratora. Pretvorili smo Kliniku za neurologiju u kovid bolnicu, i povećali kapacitete za preko 20 mesta, na preko 240 mesta u ovom trenutku. Sve to skupa je samo priprema za ono što nas očekuje u narednih deset ili 15 dana. Mi smo potpuno spremni, ali sve zavisi od stanovništva. Ako postoji odgovornost prema sebi i zajednici, onda sistem može da izdrži pritiske - napomenuo je Sazdanović.

Kada je reč o privremenim bolnicama, navodi da očekuje pozitivan odgovor iz Republičkog kriznog štaba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.