NIŠKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE PROPISAO 24 NOVE MERE! Evo i koje!
Foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

odluka

NIŠKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE PROPISAO 24 NOVE MERE! Evo i koje!

Nove mere će se primenjivati od 4. do 19. jula, a sprovođenje će kontrolisati komunalna policija i inspekcije

Objavljeno:

Gradski štab za vanredne situacije Niša doneo je niz preventivnih mera protiv epidemije kovida-19, među kojima i obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama, gradskim prevozu i na pijacama, ograničenje do 100 osoba u zatvorenom i 500 na otvorenom prostoru, otvaranje dve nove kovid ambulante, zabrana rada zatvorenih bazena, spa i velnes centara…

Nove mere će se primenjivati od 4. do 19. jula, a sprovođenje će kontrolisati komunalna policija i inspekcije.

- Svako je obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od dva metra. Okupljanje u zatvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 100 osoba, uz minimalno četiri kvadratna metra površine po osobi uz poštovanje distance od najmanje dva metra i obavezu korišćenja zaštitne maske. Otvoriti dve “kovid ambulante” sa radnim vremenom 7 – 22 časa.

U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace, navodi se u odluci Gradskog štaba za vanredne situacije grada Niša.

U ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu a osoblje sve vreme mora da koristi zaštitne maske.

- Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da je prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku. U ugostiteljskom objektu u letnjim baštama broj gostiju se ograničava na minimalno dva kvadratna metra površine bašte po gostu. Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.

Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati. Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku. Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski, ističe se u odluci niškog Štaba za vanredne situacije.

U diskotekama može samo - sedenje

Diskoteke i klubovi u zatvorenom prostoru u kojima gosti stoje, kreću se ili igraju uz muziku, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu – sa stolovima sa mestima za sedenje, na način regulisan pravilima ponašanja za ugostiteljske objekte sa u zatvorenom prostoru.

Diskoteke i klubovi na otvorenom, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu bašte otvorenog tipa, na način kako je regulisan rad letnjih bašti.

Broj posetilaca ograničen je i u prodavnicama i na bazenima.

- U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 6 kvadratnih metara korisne površine po potrošaču. Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na četiri kvadratna metra vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od dva metra. Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

Okupljanje na otvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 500 osoba, uz poštovanje minimalne distance od dva metra. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od dva metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdrže od druženja u većim grupama. Ovo se posebno odnosi na okupljanje na keju Nišave, u parkovima i slično. U svakom slučaju, učesnici su obavezni da drže minimalnu međusobnu distancu od dva metra. U predškolskim, školskim i visokoobrazovnim ustanovama odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija), ističu u Štabu.

Zabrana rada zatvorenih bazena, spa i velnes centara

Štab podseća da su vrtići i predškolske ustanove dužne da primenjuju sve mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). Roditeljima se preporučuje da, ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu.

Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara, a rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana će se organizovati u skladu sa merama zaštite koje previđaju nošenje maske, distancu, dezinfekciju ruku i prostorija). Iste mere zaštite će se primenjivati i u verskim objektima i prilikom verskih obreda.

U stambenim zgradama potrebno je primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu. JKP „Medijana“ je naloženo da učestalije vrši pranje ulica i javnih površina primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo a Institutu za javno zdravlje Niš da sa početkom rada nove laboratorije „vatreno oko“ obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima.

- O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukolio se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napreed navedenom objektu, ističe se u odluci Gradskog štaba za vanredne situacije grada Niša.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.