MUŽ SRPKINJE JE NA LETOVANJU U GRČKOJ BIO POZITIVAN NA KORONU: Odmah su dobili DVE OPCIJE
Letovanje / Ilustracija, Foto: Profimedia

POOŠTRENE MERE

MUŽ SRPKINJE JE NA LETOVANJU U GRČKOJ BIO POZITIVAN NA KORONU: Odmah su dobili DVE OPCIJE

Ipak, od odmora u Grčku se ne odustaje

Objavljeno:

Bilo je pitanje dana kada će test na virus korona u Grčkoj biti pozitivan nekom od naših turista u Srbiji. Tako je, pre dva dana, prekinuto i letovanje porodice iz Beograda, kada je stigao rezultat da je suprug Beograđanke, koja je svoju priču podelila na društvenim mrežama - pozitivan. Grčke vlasti dale su im dve opcije, ili da budu u sobi, u karantinu 14 dana ili odmah da pakuju kofere i nazad za Srbiju. To su i uradili.

Kako je ispričala, sa mora su se vratili posle tri dana. Na graničnom prelazu su uradili bris samo njenom suprugu, ali su morali da budu u samoizolaciji 24 sata, a rekli su da će im rezultat javiti u roku od 72 sata, ukoliko je pozitivan. Kada su ih zvali i obavestili, detaljno su ih ispitali kuda su se sve kretali u ta tri dana. Morali su da navedu svaki kafić, restoran i plažu. Raspitivali su se i da li je osoblje hotela, restorana i prodavnica nosili zaštitnu masku i rukavice.

Po povratku u Srbiju suprugu ove žene rečeno je da se javi svom lekaru. Kako je ispričala, ni ona ni dete nisu bili u obavezi da se testiraju, što ih je prilično začudilo kada su se vratili u zemlju. U toku jučerašnjeg dana pojavila se informacija da je par srpskih turista na Kritu takođe obavešten da je pozitivan na koronu.

Od odmora u Grčku se ne odustaje. Gužva na jedinom graničnom prelazu između Bugarske i Grčke koji je otvoren za naše državljane je višesatna. Vlasti u ovoj zemlji donele su i odluku da će prelaz između Severne Makedonije i Grčke - Evzoni biti otvoren tek 15. jula. Za dve nedelje i države EU će ponovo razmatrati odluku o ograničenjima i odobrenjima ulazaka na teritoruju Evropske unije. I dok je Srbija na "zelenoj" listi, ima dosta država EU koje ne dozvoljavaju ulazak našim građanima ili traže meru obaveznog karantina.

Granice Francuske su otvorene za građane Srbije, i pored nekih nedoumica koje su vladale prethodnih dana. Naime, na sajtu ambasade ove zemlje u Srbiji juče je skinuto obaveštenje da našim državljanima ulaz nije dozvoljen.

Prvog dana, bilo je nekih nesporazuma, naročito među zaposlenima u avionskim kompanijama koji nisu imali tu informaciju, pa neki građani sa srpskim pasošima nisu mogli da otputuju. Sada je sve u redu, uveravaju francuske vlasti.

Celokupna slika u EU je i dalje krajnje šarolika kada je reč o ulasku srpskih državljana.

- Trenutno još nemamo potpunu viziju sprovođenja preporuke Evropskog saveta po državama članicama - poručio je juče za "Novosti" Adalbert Janc, portparol EK zadužen za migracije, unutrašnje poslove i bezbednosnu uniju.

U EU takođe podsećaju da je reč samo o preporuci i da zemlje nisu obavezne da je poštuju, a tome, kako ističu izvori "Novosti", doprinosi i aktuelni razvoj epidemiološke situacije u našoj zemlji.

GRČKA

Za ulazak u Grčku potreban je PLF formular, koji mora biti popunjen 48 sati pre ulaska u zemlju. Formular je dostupan preko aplikacije "Poseti Grčku". PLF neće moći da se popunjava neposredno pred polazak na putovanje ni po dolasku u Grčku.

Pojedini putnici biće testirani na kovid 19 po ulasku u Grčku. Turisti u Grčku mogu, međutim, da uđu samo iz Bugarske preko prelaza Promahonas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.