SRBI, NEMA VIŠE GLEDANJA KROZ PRSTE! Sve, ali BAŠ SVE snimaju kamere, samo vam stigne OGROMNA KAZNA na adresu!
Okanović ukazuje i da se situacija dodatno komplikuje ukoliko je vozač napravio prekršaj sa iznajmljenim automobilom, Foto: EPA-EFE/Tamas Soki, Ilustracija

OBRATITE PAŽNJU

SRBI, NEMA VIŠE GLEDANJA KROZ PRSTE! Sve, ali BAŠ SVE snimaju kamere, samo vam stigne OGROMNA KAZNA na adresu!

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, upozorava da ukoliko je neko već dobio takvu kazna to nikako ne treba da ignoriše

Objavljeno:

Zemlje Evropske unije znatno su poboljšale evidentiranje saobraćajnih prekršaja postavljanjem velikog broja nadzornih kamera na svojim putevima. Naši vozači koji planiraju sopstvenim vozilom da krenu na put treba da budu obazrivi, jer je povećana mogućnost da bude zabeleženo kršenje propisa i poslato na postupanje u Srbiju.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, upozorava da ukoliko je neko već dobio takvu kazna to nikako ne treba da ignoriše. U suprotnom, može da završi na crnoj listi i da mu bude zabranjen ulazak na teritoriju EU, bez obzira na to u kojoj državi je napravljen prekršaj.

- U proteklih godinu i po stiglo je oko 2.000 kazni vozačima u Beogradu - kaže u razgovoru za "Novosti" Okanović. - Najčešći prekršaji su bili prekoračenje brzine, prolazak kroz crveno svetlo, nepropisno parkiranje i upotreba mobilnog telefona tokom vožnje.

On ističe da kada nekome stigne kazna treba odmah da se konsultuju sa advokatom i vide koja su njihova prava i obaveze, jer ne znači da je vozač automatski odgovoran za prekršaj. Postoji i opcija vođenja sudskog postupka, ali, kako navodi, treba proceniti ima li smisla ulaziti u to ili ne. Odluku ne treba da donose sami vozači, već savetujući se sa advokatom. Okanović upozorava da ukoliko vozač ne plati kaznu, može da završi na crnoj listi osoba kojima je zabranjen ulazak na čitavu teritoriju Evropske unije.

- Bez obzira na to koliko je malo mesto u kom je vozač napravio prekršaj, prijava protiv njega može da završi u jedinstvenom telu EU - objašnjava naš sagovornik. - Kada dospeju na crnu listu osoba kojima je zabranjen ulazak, postupak za skidanje sa te liste je veoma mukotrpan i može da traje i više godina. Na kraju, neplaćena kazna od 50 evra može da vas košta živaca, a i da bude višestruko uvećana zbog brojnih dodatnih troškova i kamata.

Okanović ukazuje i da se situacija dodatno komplikuje ukoliko je vozač napravio prekršaj sa iznajmljenim automobilom.

- U tom slučaju rentakar agenciji može da stigne nalog da plati kaznu za prekršaj, a onda oni traže od vozača koji je koristio auto da to izmiri - navodi Okanović. - To onda nije materija vezana za prekršaj, već za klasično dugovanje.

Uglavnom se dešava da rentakar kompanije pokreću postupke pred sudom u Srbiji protiv vozača i novčana kazna se automatski uvećava za zateznu kamatu, troškove postupka, i na kraju je iznos mnogostruko viši od prvobitnog.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.