SITUACIJA U SRBIJI OZBILJNA I TEŠKA: Epidemiolog Popadić upozorava na najgoru stvar koju korona može da nam uradi!
Epidemiolog Popadić, Foto: KURIR PRINTSKRIN

objasnio

SITUACIJA U SRBIJI OZBILJNA I TEŠKA: Epidemiolog Popadić upozorava na najgoru stvar koju korona može da nam uradi!

On je rekao da nije za to da se radi uspostavljanja kolektivnog imniteta ubrza "prokužavanje" stanovništva korona virusom

Objavljeno:

Imunolog Dušan Popadić izjavio je danas da je prema svim pokazateljima epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno ozbiljna i teška, da virus nije oslabio u odnosu na to kakav je bio u martu, kao i da i dalje ima veliki broj srednje teških i teških slučajeva zbog čega ne savetuje namerno izlaganje virusu radi sticanja imuniteta.Popadić, šef Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dokaz za to su različiti sojevi virusa u raznim delovima Evrope i sveta, ali još nije otkrivena nijedna mutacija koja bi smanjila virulenciju - sposobnost virusa da šteti ljudskom organizmu.

"Previše je rano razmišljati da će se nekom srećom desiti takva mutacija koja bi smanjila virulenciju virusa i koja bi mogla da ga učini takvim da bismo mogli da se inficiramo i napravimo virusni odgovor. Treba imati na umu da nema jasnih dokaza da je virus bilo gde oslabio, a pogotovo ne u našoj zemlji i u Beogradu", kazao je Popadić.

Popadić je na pitanje da li je moguće da se neko ko je preležao KOVID-19, može ponovo zaraziti, rekao da su takve informacije došle zato što je "tehnički moguće da neko ima pozitivan test na korona virus, a da nije zaražen, kao i da je tehnički moguće da je zaražen, a da se nije razboleo", odnosno da može da se zarazi neko ko misli da je preležao korona virus, iako u stvari nije.

On je rekao da nije za to da se radi uspostavljanja kolektivnog imniteta ubrza "prokužavanje" stanovništva korona virusom.

"U redu je da se polako populacija prokužava, ali nikako da se izlažemo rizicima da bismo preboleli što pre. Ne bi to bio pametno, treba se čuvati i dalje. Ovaj virus kod jednog značajnog broja pacijenata dovodi do srednje teške i teške kliničke slike, i nikako ne sme da se dozvoli veliko prokužavanje sa puno ovakvih slučajeva", rekao je Popadić.

Popadić je rekao i da "kolektivni imutitet štiti one osobe koje nisu imune tako što se smanjuje broj osoba od kojih mogu da dobiju infekciju".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.