GDE MOŽEMO IZ SRBIJE I REGIONA, A KUDA NE MOŽEMO? KOJI SU PROTOKOLI I MERE? Sve informacije na jednom mestu!
Sve informacije na jednom mestu, Foto: Ilustracija/ Emilija Jovanovic

DETALJAN VODIČ

GDE MOŽEMO IZ SRBIJE I REGIONA, A KUDA NE MOŽEMO? KOJI SU PROTOKOLI I MERE? Sve informacije na jednom mestu!

Evropska komisija donela je preporuku da od 1. jula 15 zemalja, među kojima su Srbija i Crna Gora, mogu da uđu u države Evropske unije

Objavljeno:

Iako se na tren učinilo da se situacija sa granicama polako razjašnjava, naročito pošto je Evropska unija odlučila da će se Srbija naći na spisku zemalja čijim će građanima biti dozvoljen ulazak na teritoriju bloka, situacija se još uvek menja iz dana u dan.

Najveći problem za naše građane je taj što na mnogim granicama važe dvostruki standardi, a politika nije ujednačena čak ni između zemalja EU kada je reč o odnosu prema drugim zemljama.

Evropska komisija donela je preporuku da od 1. jula 15 zemalja, među kojima su Srbija i Crna Gora, mogu da uđu u države Evropske unije. Ipak, jedna po jedna zemlja oglasile su se povodom preporuka i veći deo je ipak odlučio da za sada drži zatvorene granice za Srbiju i naše građane.

Ovakva je trenutno situacija za građane Srbije:

Grčka

Ulaz u zemlju

Do 15. jula jedini granični prelaz ka Grčkoj koji ostaje dostupan državljanima Srbije jeste bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas.

Prelaz je bio otvoren pre dva dana na kratko, od 8 do 11 časova, ali je potom ta odluka promenjena, tako da granica ostaje zatvorena do 15. jula za sve strance. Ovo se odnosi i na državljane zemalja EU, ali i na one koji to nisu. Evzoni je do daljnjeg otvoren samo za državljane Grčke i građane sa boravišnom dozvolom u Grčkoj.

Srpski državljani koji su pokušavali da uđu u Grčku preko Evzonija, preusmeravani su na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas.

Protokol

Svi putnici koji od 1. jula ove godine ulaze u Grčku moraće da imaju popunjenu elektronsku prijavu najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, nakon čega će na mejl dobiti odgovarajući QR kod koji će morati da pokažu prilikom ulaska u zemlju, saopštilo je danas Udruženje turističkih organizacija Srbije.

Dobijeni QR kod putnici mogu da odštampaju ili imaju u svom telefonu, kako bi ga pri ulasku u zemlju pogranični službenici mogli skenirati, navodi se na sajtu grčke vlade.

Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put. Putnici će u formularu morati da navedu mesto ulaska u zemlju, tačan datum dolaska, ličnu adresu i kontakt, tačnu adresu mesta u koju su se uputili, kao i kontakt najbližih rođaka ili prijatelja, u slučaju da se stvori potreba da se obaveste o zdravstvenom stanju putnika.

Navedeno je da će putnici koji će biti testirani na granici imati obavezu da ostanu u samoizolaciji na adresi koja je prijavljena za boravak u Grčkoj, do objavljivanja njihovih rezultata.

Dodaje se i da putnici sa više odredišta u Grčkoj moraju da navedu tačan plan puta u narednih sedam dana.

Ukoliko se ustanovi da je neki turista pozitivan na koronu on će automatski biti prebačen u “karantinske hotele”, neke od smeštajnih objekata koji su od ranije određeni u ovu svrhu. Naravno, pod uslovom da ne zdravstveno stanje obolelog ne zahteva bolničko lečenje.

Preventivne mere

Svi putnici moraju poštovati preventivne mere nošenja maski i fizičkog distanciranja i dobiće detaljna uputstva kako da se ponašaju u slučaju da se pojave simptomi bolesti Covid – 19, a naglašeno je da moraju odmah da kontaktiraju Nacionalnu javnu zdravstvenu organizaciju (EODY).

foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Hrvatska

Još uvek zabranjen ulaz za Srbe

Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku “o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine”.

Izuzeci

Od toga su izuzeti zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, kao i osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje.

Dozvoljena su i turistička i poslovna putovanja u Hrvatsku, ali je potreban dokaz o svrsi putovanja. Ulazak je dozvoljen i osobama koje putuju zbog školovanja, smrtnih slučajeva u porodici ili odlaska na sahranu.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/Zoltan Balogh

Crna Gora

U medijima je odjeknula vest da je Vlada CG odlučila da uskladi otvaranje granica sa politikom EU iako nije država članica. Ipak, brzo se ispostavilo da sve i da budu usvojeni kriterijumi EU, to se neće odnositi na Srbiju.

To znači da je EU dala preporuku da se iz Srbije omogući ulazak na teritoriju bloka, ali da Crna Gora, kao i nekolicina drugih EU zemalja, ipak iz Srbije i dalje ne dopušta ulazak.

U smernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju spoljnih granica navodi da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU. Stopa zaraze, prema tim smernicama, trebalo bi da bude maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u poslednjih 14 dana. Srbija ne ispunjava taj uslov.

foto: Dado Đilas

Rumunija

Ulazak moguć ako tamo imate rođake

U Rumuniji su trenutno, još uvek, na snazi odredbe o opštoj zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU, a ulazak je stranim državljanima iz zemalja koje nisu članice EU je dozvoljen samo onima koji su članovi porodica rumunskih državljana ili državljana iz drugih država članica EU ili Evropskog ekonomskog prostora sa prebivalištem u Rumuniji, zatim strancima koji poseduju dozvolu za boravak ili dugoročnu vizu, osoblju diplomatsko konzularnih predstavništva ili međunarodnih organizacija, putnicima u tranzitu ili onima koji putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga.

Kućna samoizolacija

Sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu meru 14 dana izolacije u kućnim uslovima, navode u Ambasadi.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Slovenija

Dvonedeljni karantin

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

foto: EPA-EFE/Tamas Soki, Ilustracija

Mađarska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska - bez uslova

Ove zemlje su otvorile granice za naše državljane bez uslova.

Mađarska

Za ulazak Mađarsku ne postoje specifični zahtevi za ulazak. Svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina da uđu u Mađarsku.

Severna Makedonija

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonija najavila je da će razmotriti ponovno zatvaranje granica za državljane Srbije.

Bugarska

Državljani Srbije od početka juna mogu slobodno da putuju u Bugarsku.

foto: AMSS

Italija

Dvonedeljna izolacija i obavezan formular

Od pre dva dana nema restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju. Nije potrebno ni obrazložiti razloge putovanja, ali će u narednih 14 dana na snazi biti mera obavezne samoizolacije i medicinskog nadzora.

Za ulazak u Italiju će biti neophodno popuniti formular koji će biti dostupan na sajtu Ambasade, kao i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Nemačka

Dvonedeljna kućna izolacija

Nemačka postepeno ublažava mere ogranicenja za ulazak iz Srbije, pa je od juče u pojedinim slučajevima dozvoljen ulazak u tu zemlju, ali dvonedeljna kućna izolacija ostaje obavezna za sve.

Takođe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome, a mogu dokazati da postoje hitne ekonomske razloge za njihov odlazak u Nemačku.

- I studentima će biti olakšan ulazak u Nemačku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u Nemačku, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana - navode iz Ambasade.

Nacionalna viza

Tako je, od juče, u Nemačku dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece, sa osobama koja se već nalaze u Nemačkoj, navodeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici Ambasade Nemačke u Beogradu.

foto: AP

Austrija

Samo sa njihovim pasošem

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan dvonedeljni karantin ili PCR test.

Za osobe za austrijskim državljanstvom obavezan je karantin nakon povratka za prostora Zapadnog Balkana ili negativan test na korona virus.

foto: Profimedia

Švajcarska

Zabrana do daljnjeg

Srbija ostaje na listi rizičnih zemalja i u Švajcarskoj.

Švajcarska savezna vlada objavila je da će od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja van Evropske unije, ali na toj listi nema Srbije.

foto: Profimedia

Finska

Bez ulaza bar do 14. jula

Diplomatsko predstavništvo Finske otkrilo je za domaće medije da uprkos preporuci Unije, eksterne granice ostaju zatvorene za Srbiju.

“Savet EU je prihvatio preporuke za postepeno ublažavanje ograničenja putovanja u EU. Preporuke nisu pravno obavezujući instrument i vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje njegovog sadržaja. Kada je Finska u pitanju, ograničenja ulaska na spoljnim granicama ostaju na snazi bar do 14. jula 2020. Građani Srbije i Crne Gore mogu ući u Finsku samo ukoliko imaju važeću boravišnu dozvolu”, saopštili su iz Ambasade te zemlje.

foto: AP/Heikki Saukkomaa

Švedska

Bez uslova i ograničenja

Nova odluka podrazumeva da državljani Srbije mogu da putuju u Švedsku iz bilo kog razloga, uključujući i turističke posete od sutra, 4. jula. U Švedskoj ne postoje pravila o karantinu i negativnom testu na koronavirus, navodi se na portalu Švedska.rs.

Olakšane mere podrazumevaju i da će osobama sa boravišnim dozvolama i dozvolama za studiranje koje se još nisu preselile u Švedsku biti omogućen dolazak u Švedsku od subote.

foto: Pixabay.com

Francuska

Bez restrikcija

Od pre dva dana državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija, prema poslednjem saopštenju Ambasade Francuske u Beogradu.

Odluka o tome ko može u Francusku da uđe bez restrikscija i posebnih uslova odnosi se na zemlje geografski, a ne na državljane iz tih zemalja.

foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Holandija

Kraljevina Holandija se postavila sasvim drugačije u odnosu na zemlje Skandinavije, tako da državljani Republike Srbije mogu nesmetano da putuju u Kraljevinu Holandiju od 1. jula 2020. godine.

foto: AP

Češka

Građanima Srbije je od 1. jula omogućen ulazak u Češku Republiku, pod istim uslovima koji su važili i pre pandemije korona virusa. Moguće su i turističke posete, a pri ulasku u Češku nije potrebno imati test na Covid-19.

foto: Printscreen

Danska i Belgija

Pod znakom pitanja

Iz Ambasade Danske poručuju da vlada te zemlje nije još uvek donela konačnu odluku u vezi sa preporukom EU.

Iz Ambasade Belgije u Beogradu navode da će Vlada Belgije u narednim danima proceniti i doneti odluku kada i pod kojim uslovima će putnicima iz 14 zemalja, uključujući Srbiju, biti dozvoljena putovanja koja nisu neophodna.

foto: EPA/MARTIN ZIEMER

Španija

Državljani Srbije od sutra će moći slobodno da putuju u Španiju, rečeno je Tanjugu u ambasadi te zemlje u Beogradu.

To podrazumeva da za njih neće biti karantina, a u odgovoru Ambasade Sspanije navodi se da putnici koji putuju u tu zemlju avionom ili brodom pre polaska jedino moraju da popune formular o javnom zdravlju.

"Nakon popunjavanja formulara putnik će primiti QR kod koji je potrebno pokazati prilikom ulaska u Španiju", poručili su iz ambasade u Beogradu.

Portugalija

Građanima Srbije u Portugaliju još nije omogućen ulaz.

foto: Profimedia

Egipat

Neohodan PCR test

Egipatsko ministarstvo turizma najavilo je mere predostrožnosti, među kojima je neophodno da putnici na aerodromu pre polaska potpišu deklaraciju i imaju PCR test, ne stariji od 48 sati od datuma polaska iz zemlje u kojima je SZO proglasio pandemiju. Ministarstvo je takođe izdalo precizna uputstva prilikom ukrcavanja u avione egipatskih avio-kompanija, što podrazumeva obaveznu sterilizaciju pre leta, obavezne maske tokom leta, odvojena mesta za osobe sa hroničnim bolestima, ali i mere po dolasku aviona na aerodrom čije će prostorije biti sterilizovane, a maske obavezne za sve zaposlene, i postavljanje elektronskih prolaza za merenje temperature putnicima.

foto: EPA-EFE/Mohamed Hossam

Kuda iz Crne Gore?

Pojedine zemlje odlučile su da ne budu rigorozne prema susednoj Crnoj Gori, pa su naše komšije dobile ,,zeleno svetlo" većeg broja država nego Srbija.

Ovuda državljani Crne Gore mogu:

Nemačka - državljani Crne Gore mogu da uđu u Nemačku bez negativnog testa na korona virus, ne moraju da idu u karantin i ne postoje nikakve druge restrikcije.

Švedska - u ovu zemlju je ulaz moguć od 4. jula.

Holandija - državljani Crne Gore mogu takođe nesmetano da putuju u Kraljevinu Holandiju od 1. jula 2020. godine.

Slovenija - Crnogorci mogu da ulaze u Sloveniju uz negativan rezultat kovid testa.

Hrvatska - državljani Crne Gore mogu da uđu u Hrvatsku zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja i bez obavezne samoizolacije.

Francuska - državljani Crne Gore mogu da uđu u Francusku uz obavezan karantin.

Španija - građani Crne Gore mogu tamo da putuju bez ograničenja.

Češka - odobren je ulazak i državljanima Crne Gore, bez ograničenja.

Portugalija - bez ograničenja.

Bugarska - bez ograničenja.

Letonija - bez ograničenja.

Rumunija - obavezan karantin od 14 dana.

foto: Profimedia

Ovuda državljani Crne Gore još uvek ne mogu:

Danska - dok ne donesu drugačiju odluku, rampa za ulazak je spuštena za Crnogorce.

Austrija - uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, odlučila je da ne otvara svoje međe za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova.

Belgija - u narednim danima će biti doneta odluka.

Mađarska - Crnogorcima nije odobren ulaz.

Finska - ograničenja ulaska na spoljnim granicama ostaju na snazi bar do 14. jula 2020.

Kuda (ne) mogu Hrvati?

Hrvati mogu da putuju u zemlje Evropske unije.

Ipak, u Sloveniju će moći samo ako u njoj imaju nekretninu ili rezervisan smeštaj. Sa ,,zelene” liste sigurnih zemalja premešteni su na ,,žutu”.

Slovenska vlada je objavila je da je stavila Hrvatsku na ,,žutu'' listu zbog porasta dnevnog broja zaraženih korona virusom.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Situacija u BiH

Kada je reč o ulasku u Hrvatsku, za državljane Bosne i Hercegovine važe malo blaža pravila nego za Srbe.

U Hrvatsku mogu ući zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, kao i osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje.

Dozvoljena su i turistička i poslovna putovanja u Hrvatsku, ali je potreban dokaz o svrsi putovanja. Ulazak je dozvoljen i osobama koje putuju zbog školovanja, smrtnih slučajeva u porodici ili odlaska na sahranu.

Ova odluka je doneta pre dva dana.

Ulaz u BiH

Vijeće ministara BiH na poslednjoj sednici nije donelo odluku o otvaranju granica za građane Evropske unije. Na katastrofalne ekonomske posledice upozorili su turistički radnici, dijaspora i analitičari.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.