IVANJICA JE, NA SVU OVU MUKU, 10 DANA BILA BEZ VODE! Sad im je svanulo, i to ne svima!
Voda je plavila u Ivanjici, Foto: Printscreen

ponovo teče

IVANJICA JE, NA SVU OVU MUKU, 10 DANA BILA BEZ VODE! Sad im je svanulo, i to ne svima!

Povodom posledica elementarne nepogode na putnu infrastrukturu, Lazović kaže da su osposobljeni glavni putni pravci iz Arilja prema Ivanjici, kao i putni pravci prema Belim Vodama i Studenici.

Objavljeno:

U opštini Ivanjica, koja je prošle nedelje pretrpela ogromne štete zbog nevremena, a u kojoj je uvedena vanredna situacija i zbog epidemije virusa korona, posle 10 dana napornog rada rano jutros konačno je uspostavljeno vodosnabdevanje i voda je potekla u oko 80 odsto domaćinstava, a tokom dana biće u svim domaćinstava, kaže predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Lazović je za Tanjug rekao da voda koja se nalazi u sistemu ima svojstvo takozvane tehničke vode i da će za nekoliko dana ona biti i za piće, ali je prethodno potrebno da Zavod za javno zdravlje obavi analizu.

Naveo je da se distribucija pijaće vode obavlja uz pomoć 12 cisterni, na 22 punkta širom teritorije Ivanjice dopunjava se voda za piće, a do daljeg će kompletna logistika biti prisutna dok se voda koja je u sistemu ne proglasi vodom za piće.

Snabdevanje strujom je, kaže, u najboljem mogućem redu, a Štab za vanredne situacije opštine Ivanjica je upozorio građane da se racionalno ponašaju prilikom korišćenja vode i uključivanja kućnih aparata, pre svega bojlera kako, dodaje, elektroeneregetski sistem ne bi bio doveden u pitanje.

"Ivanjičani su odgovorni i disciplinovani i očekujemo da će sve proteći u najboljem mogućem redu", rekao je Lazović.

Što se tiče epidemije virusa korona, kaže Lazović, u Ivanjici je do sada zabeleženo 12 pozitivnih na kovid-19, od kojih su neki hospitalizovani, dok su oni sa lakšim simptomima u izolaciji.

Svakodnevno se, dodaje, obavljaju testiranja osoba koja su sa zaraženima bila u direktnom ili indirektnom kontaktu, a Dom zdravlja je pre 10 dana ponovo pretvoren u kovid ambulantu gde se obavljaju pregledi lica koja se javljaju sa simptomima.

"Proglasili smo vanrednu situaciju kako zbog elementarne nepogode, tako i zbog pojave kovid-19. Opštinski Štab za vanredne situacije je doneo sve mere u skladu sa merama Republičkog kriznog štaba", rekao je Lazović i dodao da se mere poštuju, da ugostiteljski objekti rade od sedam do 20 sati, zabranjena su javna okupljanja i organizovanje proslava, a nošenje zaštitne opreme je obavezno.

Povodom posledica elementarne nepogode na putnu infrastrukturu, Lazović kaže da su osposobljeni glavni putni pravci iz Arilja prema Ivanjici, kao i putni pravci prema Belim Vodama i Studenici.

"S obzirom da je u ovom trenutku kampanja otkupa maline, angažovana je Vojska Srbije već punuh 10 dana na otklanjanju posledica i osposobljavanju putnih pravaca za građane u najugroženijim delovima opštine. To su uglavnom ruralna područja, mesne zajednice koje su udaljene od Ivanjice po 30 ili 40 kilometara", rekao je Lazović.

Naveo je da je nevreme nedavno pričinilo ogromnu štetu, da su uništene stotine hektara zasada maline i da su zbog toga poljoprivredni proizvođači u velikom problemu.

Lazović je rekao da su u nevremenu 22 mosta na teritoriji opštine Ivanjica praktično uništena, kao i veliki broj stambenih i pomoćnih objekata.

"Komisije su na vreme oformljene i stalno su na terenu i prave zapisnike o nastaloj šteti", navodi Lazović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.