NA LICU OVOG MOMKA VIDI SE DA BOLUJE OD LEUKEMIJE: Sad je transplantiran, treba mu krv, POMOZITE AKO BOGA ZNATE
Saudin Mašović, Foto: Leuka, Profimedia

NEMA VREMENA ZA ČEKANJE

NA LICU OVOG MOMKA VIDI SE DA BOLUJE OD LEUKEMIJE: Sad je transplantiran, treba mu krv, POMOZITE AKO BOGA ZNATE

Ako ste krvna grupa A, nije bitan Rh faktor

Objavljeno:

Kada neko oboli od leukemije, to više nije samo njegova muka.

Bol pacijenta je najteža, a njegova porodica u trenucima nakon uspostavljanja dijagnoze mora da se suoči sa nekim novim izazovima.

Nije to samo bitka protiv ljutog kancera.

To je bitka za svaki dan. Menja se ishrana, menjaju se životne navike. Ovi pacijenti muku muče i sa primanjem trombocita, bez kojih ne mogu da žive.

U nedaćama se ovih dana našao Saudin Mašović, kao i cela njegova porodica. Momak iz Novog Pazara je na lečenju od ljute leukemije, a u grupi "Leuka" je Predrag Slijepčević, čovek koji ju je pobedio već četiri puta, napisao je veoma potresan status o njemu, kao i apel za pomoć.

foto: Leuka

Prenosimo vam ga u celosti:

- Krenuli su iz Novog Pazara u pola 4 ujutru. U pola 9 su stigli u Beograd. Ona je krenula ka Leuki. Svekar sa davaocima u Zavod za transfuziju. Kasnio sam nekoliko minuta. Čekala je na ulici. Prepoznao sam je odmah. Nekako mi je to postalo prirodno, Prepoznam one koje je leukemija spržila do kosti.

- Nešto u nama se promeni, istovremeno pokazuje bol koja nas lomi i snagu koja je iz toga proizišla. Nešto, ne znam šta. Popeli smo se na drugi sprat, otključao sam kancelariju, skuvao nam kafu i započeli smo priču. Priču koju sam već čuo. Priču toliko puta odigranu, ali nikad ispričanu. Tešku priču, o teškoj muci. Priču o prikupljanju trombocita. Priču o prikupljanju trombocita kada niste iz Beograda.

- Desetinama hiljadama prevezenih kilometara za 7,8 meseci, o ljudima koji su dovoženi na testiranje, neki su prošli, veći deo njih nije. O stalnoj strepnji. Stalnoj, neprekidnoj strepnji, da li će se naći dovoljno davaoca. Da li će biti preko potrebnih trombocita. Nije mi prvi put da je čujem.

- Sećam se ko danas priče jednog Novopazarca koji se lečio u vreme moje prve leukemije. Punih autobusa koji su dolazili iz Novog Pazara. Samo na testiranje. 800 kilometara puta samo za testiranje. Ceo dan do Beograda i nazad. Teško. Teško i za slušanje, a kamoli kad prikupljate za nekog svog.

- A Resmiji je njen Saudin sve. Naravno posle njihovog dvoipogodišnjeg sinčića. Emrah je ostao kući, dok je njegova majka došla u Beograd da obiđe svog muža, koji je na transplantaciji koštane srži. Nije joj prvi put da je ovde. Često je u Beogradu. Još od prošle godine. Još od letovanja prošle godine, kada su Saudinu dijagnostikovali leukemiju. I kad je započeto lečenje. Putovanja, traženje davaoca trombocita. Dolazak u Beograd, da neguje muža.

- Pričala mi je o svemu, o lekarima, koji su primili kao svoju, o Beogradu koji nije. O krađi novčanika, ostajanju bez ijednog dinara u tuđem gradu. O ljudima koji nisu hteli da joj kažu gde je stanica policije da prijavi krađu dokumenata, dok grčevito steže malog Emraha za ruku. O jednom od naših sapatnika, kome se isto neko od najbližih lečio na klinici. Kako ju je prepoznao na ulici, pozajmio novac dok joj nisu poslali od kuće.

- O tim nekim stvarima, koje su same po sebi neprijatne, a kakve su kad se vaš neko bori za život sa leukemijom....to samo mi znamo. Izdržali su. Leukemija se povukla. Transplantacija je mogla da se radi. I urađena je baš danas. I zato i imaju problem sa davaocima trombocita. Saudin je bio nulta krvna grupa. I oni su vremenom skupili dovoljno davaoca. Putovalo se iz Novog Pazara dva puta nedljno. Putovalo, ali je bilo dovoljno davaoca. Sada su potrebni davaoce krvne grupe A.

- Kod transplantacije se uvek promeni krvna grupa u onu koju ima donor. Jednostavn je tako. Do sada su trebali davaoci nulte grupe, sada A. Oni ih nemaju. Niti imaju kad da ih skupe. Vremena nema. Nisu imali nikog drugog osim Leuke, kome mogu da se obrate. I obratili su se za pomoć. Mi smo pomogli, već je jedan naš davaoc dao. I nastavićemo da pomažemo.

- Ali imamo problem. Veliki. Trenutno imamo još jednog pacijenta koji je na tansplantaciji, i jednu pacijentkinju čije je stanje takvo da joj svakodnevno trebaju davaoci. Svakom od njih će trebati preko 10 davaoca. Nećemo imati dovoljno. - Zato mi trebate. Da pomognemo, da prihvatimo i pomognemo. Ako ste krvna grupa A, nije bitan Rh faktor. Ako ste iz Beograda. Ako niste prehlađeni. Ako niste bili prehlađeni u zadnih 15 dana. Ako ne pijete NIKAKVE lekove. Za žene je dodatni uslov da nisu imale trudnoće(antitela koja se tada stvaraju u organizmu, mogu da naškode pacijentu, koji bi dobio takve trombocite) i žene moraju da imaju više od 65 kilograma, javite nam se na telefon:

063-304-138 Peđa Slijepčević Ili pošaljite poruku u inboks.

Jako je važno da se javite, ne da odete direktno u Zavod. Javite se da koordiniramo odlaske, jer je procedura davanja takva da je koordinacija između lekara, Zavoda i vas važna. Vašim direktnim odlaskom stvarate nepotrebnu gužvu u Zavodu i otežavate rad. Zato vas još jednom molim da se pre odlaska javite i mi ćemo vam zakazati termin. Zavisimo od vas. Vi koji ne možete da date trombocite, podelite ovaj tekst. Možda će ga pročitati neko ko može-

Šta čekate? Javite se ili podelite!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / S.T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.