UV INDEKS JE DANAS EKSTREMNO VISOK U OVIM GRADOVIMA: Srbija se crveni, bežite sa sunca! (FOTO)
Ekstremno visok UV indeks, Foto: Emilija Jovanović

OPREZ

UV INDEKS JE DANAS EKSTREMNO VISOK U OVIM GRADOVIMA: Srbija se crveni, bežite sa sunca! (FOTO)

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), razloga za brigu biće sutra i prekosutra

Objavljeno:

Ultravioletno zračenje (UV) danas i narednih dana će biti visoko i veoma visoko širom Srbije. Na skali od 0 do 11+, ono je danas u većini mesta veće od 8.

Danas će UV indeks biti najviši u Sjenici i Požegi - čak 11, dok će na jugu Srbije, u Vranju, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu, ali i na Kopaoniku, u Peći, Prizrenu i Kruševcu biti 10.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), razloga za brigu biće sutra i prekosutra, kada će vrednost UV indeksa biti veoma visok u većini gradova Srbije.

U navedenim gradovima će sutra UV indeks iznositi 9, dok će u ostatku Srbije iznosti 8.

I prekosutra će širom Srbije UV indeks biti visok i vrlo visok, u proseku će biti 7.

foto: Printscreen/RHMZ

Prolećni sunčevi zraci su opasni iz više razloga:

· atmosfera je u proleće ređa, nema toliko vlage i isparenja kao tokom leta, te u ovom periodu štetni UVA i UVB zraci mnogo „lakše“ stižu do nas

· proleće je godišnje doba koje nam sledi nakon zimskog perioda, a dugo neizlaganje suncu, hladno vreme i mrak koji nastaje već u 16h, doprinosi da naša koža tokom proleća bude potpuno nespremna za sunčeve zrake

· spoljašnja temperatura nije visoka kao leti, i nemamo osećaj da nas sunčevi zraci „prže“, već naprotiv, imamo nagon da sedimo na suncu što više. Ovakva neopreznost može da prouzrokuje opekotine i oštećenja na koži

Šta je ultraljubičasto zračenje?

Ultraljubičasto zračenje je deo spektra sunčevog zračenja. Ono čini oko pet odsto ukupnog zračenja koje dospeva do Zemljine površine.

„Intenzitet ultraljubičastog zračenja zavisi od količine ozona u atmosferi, zatim od pozicije Sunca, nadmorske visine i stepena apsorpcije, kao i od oblaka i površine tla."

Postoje tri vrste ultraljubičastih zraka - UVA, UVB i UVC.

Razlikuju se u svojoj biološkoj aktivnosti i obimu u kojem mogu da prodru u kožu. Što je kraća talasna dužina, to je UV zračenje štetnije. Međutim, zračenje kraće talasne dužine je manje sposobno da prodre u kožu.

Kako je navedeno na sajtu Svetske zdravstvene organzacije, dugo se smatralo da UVA ne može da izazove trajnu štetu. Nedavne studije snažno ukazuju na to da ovi zraci takođe mogu da utiču na razvoj raka kože.

Od melanoma u Srbiji svake godine oboli oko 650 ljudi.

U svetu je prošle godine od melanoma obolelo oko 289 hiljada ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.