EPIDEMIOLOG IZ TUTINA OTKRIO SA ČIME SE BORE! Danima se muče da pobede koronu, ali ih samo 1 stvar ohrabruje
Dr Mithat Eminović epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu, Foto: Printscreen Youtube

korona virus

EPIDEMIOLOG IZ TUTINA OTKRIO SA ČIME SE BORE! Danima se muče da pobede koronu, ali ih samo 1 stvar ohrabruje

U sredu su pregledana 82 pacijenta, od kojih je za 70 uradjena radiografija pluća, rekao je Eminović

Objavljeno: 02.07.2020. 16:18h
  • 8

Epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović izjavio je danas da je nastavljen trend rasta broja osoba koje se sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom, simptomima najčešće izazvanih korona virusom, javljaju kovid ambulanti.

- U sredu su pregledana 82 pacijenta, od kojih je za 70 uradjena radiografija pluća. Rendgenski snimak pokazao je da 50 ima promene na plućima, ali srećom su blage do srednje teške upale, što nije bio slučaj prethodnih dana. To nas ohrabruje jer znači da su ljudi shvatili ozbiljnost bolesti i javili su se na vreme , rekao je Eminović.

foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

On je kazao da Dom zdravlja u Tutinu i dalje ne vrši PCR testiranje, a da je od 60 seroloških testova uradjenih juče, devet bilo pozitivno.

Ostali, iako negativni, nisu verodostojni da osoba nije inficirana.

-Održana je sednica Kriznog štaba na kojoj je bilo reči o tome da i mi počnemo da radimo PCR testiranje. Osim toga, dogovoreno je otvaranje još jedne kovid ambulante, neke izmene u organizaciji rada i poboljšanje saradnje sa Zavodom za javno zdravlje u Novom Pazaru" naveo je Eminović.

Ovaj epidemiolog je prethodnih dana više puta ukazivao na loše stanje zdravstvenog sistema u Tutinu, nedostatak opreme i preopterećenost zdravstvenih radnika.

foto: Printscreen Youtube

-Stigla nam je velika količina opreme koju nam je poslala dijaspora, na čemu smo im veoma zahvalni. Kupljen je i nov rentgen aparat i očekujemo da uskoro stigne. Imamo i uveravanja da će narednih dana Republički fond za zdravstveno osiguranje normalizovati snabdevanje opremom i materijalom tako da se nadamo boljim danima, poručio je Eminović.

Razlog za brigu mogla bi, prema rečima epidemiologa, biti situacija u Centru za azil i Domu za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju.

-U Centru za azil 12 migranata imaju simptome, izolovani su i njihova situacija se prati. U Domu za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju je nešto teža situacija, imamo čak 50 njih sa simptomima, ali ne isključujemo mogućnost da se radi o nekom drugom virusu, izjavio je Eminović.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media