DANAS JE SVETI APOSTOL JUDA: Izgovorite ove reči i BOŽANSTVENI JUDA će vam pomoći
Danas je Sveti Apostol Juda, Foto: Printscreen

SVETI APOSTOL JUDA

DANAS JE SVETI APOSTOL JUDA: Izgovorite ove reči i BOŽANSTVENI JUDA će vam pomoći

Idolski poklonici su uhvatili svetog apostola Judu i dugo ga mučili, nakon čega su ga razapeli na krst i izrešetali strelam

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog apostola Judu, jednog od dvanaestorice apostola.

Sveti apostol Juda bio je jedan od dvanaestorice apostola, iz plemena Davidova i Solomonova. Roditelji su mu bili Salomija i Josif, kasnije obručnik Prečiste Djeve Marije. On nije onaj Juda koji je izdao Isusa, a poznat je i kao Levije i kao Tadej.

Pored Isusa, imao je tri brata od kojih je najznamenitiji bio Jakov i to zbog toga što je jedini od njih četvorice dobrovoljno dao deo nasleđenog imanja Isusu. Jakov je kasnije nazvan bratom božjim, a Juda je sebe nazivao bratom Jakovljevim, jer je zbog svojih ranijih grehova – nevera, zavist i nebratoljublje, mislio da nije dostojan da bude nazvan bratom božjim.

Sveti apostol Juda imao je veliku revnost za Gospoda Hrista i goreo je od želje da sav svet spozna Hrista i da veruje u njega da bi dobio spasenje.

Po vaznesenju Gospoda Isusa Hrista na nebo, sveti apostol Juda krenuo je u svet da propoveda jevanđelja. Po svedočanstvu crkvenog istoričara Nikifora – božanstveni Juda, ne Iskariotski, nego drugi, koji se dvojako nazivaše Tadej i Levije, sin Josifov a brat Jakova, zbačenog sa krova jerusalimskog hrama, propovedao je jevanđelje i širio hrišćanstvo s početka u Judeji, Galileji, Samariji, Idumeji, zatim u Arabiji, Siriji i Mesopotamiji, najzad došao u grad Edesu, koji je pripadao caru Avgaru, gde je pre njega propovedao jevanđelje drugi Tadej, jedan od sedamdesetorice apostola. Tu apostol Juda dovrši i dopuni ono što ne beše dovršeno tim Tadejem.

Postoje mišljenja da je sveti apostol Juda propovedao hrišćanstvo i u Persiji.

Mnoge napore, patnje i trude podneo je sveti apostol Juda, propovedajući jevanđelje po raznim zemljama, obraćajući narode veri u Hrista i izvodeći ih na put spasenja. U takvim krstonosnim podvizima stiže on i do Araratske pokrajine. Tu on odvrati mnoštvo ljudi od idolopoklonstva i privede ih Gospodu Hristu.

Time je sveti apostol izazvao protiv sebe idolske poklonike. Oni su ga uhvatili i dugo mučili raznim mukama. Onda su ga razapeli na krst i izrešetali strelama. Tako je završio svoj podvig sveti apostol Juda.

Da vam pomogne svetitelj koji je poznavao Hrista i svojim očima gledao njegova čuda, danas izgovorite ove reči: Videći te kao Hristovog rođaka, o Judo, i kao hrabrog mučenika, svešteno te hvalimo, jer si obmane demonske razorio i veru sačuvao: Zato danas svesvetu uspomenu tvoju praznujemo i oproštaj grehova tvojim molitvama zadobijamo.

Bonus video:

( Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.