U NAREDNIM NEDELJAMA SRBIJI PRETI NOVA VELIKA OPASNOST OD KORONE: Evo o čemu je reč
Čekaju da se testiraju, Foto: EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

vreba iza ugla

U NAREDNIM NEDELJAMA SRBIJI PRETI NOVA VELIKA OPASNOST OD KORONE: Evo o čemu je reč

Zbog ove "eksplozije" korone među studentima u prestonici, nadležni se sada pribojavaju druge opasnosti, a to je prenošenje virusa u unutrašnjost.

Objavljeno: 02.07.2020. 07:57h
  • 2

Žurke u noćnim klubovima, proslave u otvorenom ili zatvorenom prostoru, utakmice na kojima su se okupljale hiljade ljudi, te gradski prevoz u kojem je nemoguće držati odstojanje među putnicima, označena su kao potencijalno najopasnija mesta za širenje korona virusa.

Prema rečima epidemiologa, posebno zabrinjava činjenica da se virus raširio među studentima.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, Marija Obradović, izjavila je juče, "da je prema njenim informacijama, za sada 210 studenata pozitivno na korona virus, ali i da se čeka rezultat još 50 studenata koji su testirani tokom vikenda".

- Svaki dan se javlja sve više studenata sa respiratornim tegobama. U Beogradu studira oko 120.000 mladih, više od polovine je iz unutrašnjosti, a oko 50.000 iz prestonice - rekla je za RTS Marija Obradović.

Ona je objasnila "da izvestan broj studenata ne zna gde se zarazio, da su se mnogi zarazili na proslavama i okupljanjima, a da nema zaraze koja je potekla iz nekog studentskog restorana ili kluba".

Zbog ove "eksplozije" korone među studentima u prestonici, nadležni se sada pribojavaju druge opasnosti, a to je prenošenje virusa u unutrašnjost.

Naime, mnogi studenti će uskoro, posle završenih obaveza krenuti na odmor u svoja rodna mesta, a neki bi, posebno oni koji su zaraženi a nemaju nikakve simptome, nesvesno mogli da rašire zarazu po drugim mestima širom naše zemlje u kojima je korona situacija trenutno koliko-toliko mirna.

Na ovo je još pre desetak dana, na svom Fejsbuk profilu, pažnju skrenuo i dr Predrag Kon.

- Zbog povratka studenata svojim kućama u julu se pretnja može proširiti po čitavoj Srbiji - napisao je Kon.

Prema poslednjim dostupnim podacima četvrtina zaraženih studenata je iz studentskih domova širom prestonice.

- Kolektivni smeštaji su gusto naseljene sredine, a studenti se više druže, skloniji su zarazi, mnogi pokušavaju da bolest preleže na nogama i više ih je sa ozbiljnijim tegobama - objasnila je Marija Obradović.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media