PA OVO JE POTPUNO NEVEROVATNO: Šta mislite, KOJA JE SRBIJA U SVETU, kad je reč o IT SEKTORU?
Foto: Profimedia

veliko priznanje

PA OVO JE POTPUNO NEVEROVATNO: Šta mislite, KOJA JE SRBIJA U SVETU, kad je reč o IT SEKTORU?

Po svemu sudeći, Srbija se nalazi na dobrom putu kada je inoviranje poslovanja u pitanju. Pandemija nije značajno usporila razvoj i međunarodnu saradnju Srbije, jer su uloženi veliki napori da se održi kontinuitet u privrednom razvoju, navedeno je u izveštaju, a saopšteno iz predstavništva WBAF-a u Srbiji.

Objavljeno:

Startap tržište u Srbiji je procenjeno na 502 miliona dolara, u startapove koji su u ranoj fazi razvoja je investirano 50 miliona dolara, a zemlja je na petom mestu u svetu u oblasti blokčejn programiranja, a naša zemlja sve bolje rezultate ostvaruje i u gejming industriji.

Zbog svega toga srpski IT sektor u izveštaju Svetskog investicionog foruma biznis anđela (WBAF) svrstan je među top 3 u svetu.

Taj izveštaj predstavljen je danas na globalnoj onlajn konferenciji WBAF-a, a u njemu je, takođe, navedeno da IT sektor u Srbiji beleži rast od 26,2 odsto godišnje, dok ukupan izvoz iznosi 1, 1 milijardu evra na godišnjem nivou.

U izveštaju se navodi i da je naša država uložila oko 100 miliona evra u inovacije, dok su Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku u toku pandemije korona virusa imale niz poziva za podršku istraživačima i inovatorima koji imaju rešenja za COVID 19.

Ocenjeno je i da je proces digitalizacije veoma prisutan u Srbiji i ujedno prepoznat kao alat neophodan za dalje unapređenje i inoviranje poslovanja.

“Po svemu sudeći, Srbija se nalazi na dobrom putu kada je inoviranje poslovanja u pitanju. Pandemija nije značajno usporila razvoj i međunarodnu saradnju Srbije, jer su uloženi veliki napori da se održi kontinuitet u privrednom razvoju, navedeno je u izveštaju, a saopšteno iz predstavništva WBAF-a u Srbiji.

Pohvaljeno je i uvođenje u školski program predmeta kao što je programiranje, uz objašnjenje da taj potez stvara generaciju ljudi koji će lakše moći da se spreme za poslove budućnosti.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati dobijeni istraživanjima privrednika različitih industrijskih grana iz 81 jedne zemlje sveta.

WBAF, pridruženi član Samita G20 (GFPI) uputio je, na osnovu istraživanja, i preporuke donosiocima odluka na hitne potrebe startapova.

Istaknuto je i da svaki izveštaj koji je pedstavljen - od Svetske banke, MMF-a, OECD-a, VEF-a i NASDAK-a - predviđa dalekosežne negativne efekte zbog krize izazvane virusom korona.

Podsetili su da poslednji MMF-ov globalni izveštaj o finansijskoj stabilnosti predviđa visoku nestabilnost tržišta, pad cena rizične aktive, preokret portfelja i pogoršanje likvidnosti tržišta, dok Svetska banka predviđa pad globalnog GDP-a za 5, 2 odsto ove godine, a izveštaj OECD-a ukazuje na masovno otpuštanje radnika.

Ključni pokazatelji WBAF-ovog istraživanja su da će 52,22 odsto dobijenih sredstava od strane investitora trajati narednih tri do šest meseci bez ijednog dodatnog prihoda, a 41,1 odsto ispitanika izjavilo je da je potreba za njihovom robom i uslugama opala više od 50 odsto.

Zatim, 63, 1 odsto startapova planira da promeni biznis model u post-pandemijskom periodu, dok 36, 1 odsto planira da promeni biznis model tokom ovog poslovnog ciklusa.

Da će uticaj pandemije na poslovanje trajati najmanje šest meseci do godinu dana veruje 46,5 odsto ispitanika, dok 11,3 odsto veruje da će trajati duže od dve godine.

U istraživanju WBAF-a 39,90 odsto ispitanika izjavilo je da imaju pad u valuaciji svojih biznisa, ali je 21,67 odsto ukazalo na povećanje.

Prema rečima predsednika WBAF-a, Bajbarsa Altuntasa, pametni preduzetnici biće pobednici u post kovid periodu, a to znači da će preduzetnici koji brzo budu reagovali na promene potreba i ponašanje potrošača imati više uspeha.

Ključna je, ističe on, promena biznis modela, kako za male, tako i za velike privrednike i naglašava da bi digitalna transformacija trebala da donese pozitivne rezultate. Primećeno je i da je tradicionalni novac na “dobrom putu” da postane pametan novac nakon COVID 19.

WBAF je međunarodna organizacija čiji su članovi neke od najboljih svetskih kompanija, berze, privredne komore, tehnoparkovi, kancelarije za transfer tehnologije, agencije za MSP, inovacijski centri, banke, agencije za regionalni razvoj, centri za inkubaciju, ubrzavajući centri, platforme za finansiranje mase i mreže "poslovnih anđela", a svaki od njih ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti svoje industrije, kao i budućnosti odgovarajućeg tržišta ulaganja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.