PAZITE! Građani Srbije bez ovih uslova ne mogu van granice zemlje, a ulazak u neke vas može koštati 1.400 evra
Granica / Ilustracija, Foto: EPA-EFE/Tamas Soki, Ilustracija

VAŽNO

PAZITE! Građani Srbije bez ovih uslova ne mogu van granice zemlje, a ulazak u neke vas može koštati 1.400 evra

Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila je da do donošenja konačne odluke nemačke vlade ograničenja putovanja za građane Srbije još uvek važe

Objavljeno:

Pre nego što se zaputite u neku od zemlja članica Evropske unije, obavezno proverite u ambasadama da li je preporuka koju je donela Evropska komisija usvojena i na nacionalnom nivou, odnosno da li je građanima Srbije ulazak dozvoljen.

Nemačka ograničenja i dalje važe, koji su izuzeci

Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila je da do donošenja konačne odluke nemačke vlade ograničenja putovanja za građane Srbije još uvek važe.

Navedeno je da trenutno postoje ograničenja za sva putovanja koja nisu neophodna iz Srbije i trećih zemalja u Saveznu Republiku Nemačku, a da se radi na utvrđivanju novih pravila.

Srpski državljani koji poseduju "D-vizu" i prvi put žele da uđu u Nemačku, to još uvek ne mogu da učine.

Izuzeci za ulazak u Nemačku važe, između ostalog, za supružnike nemačkih/EU državljana prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i medicinsko osoblje.

Austrija zahteva test ili karantin

Nakon što je EK usvojila preporuku, austrijska vlada izdala službena upozorenja sa preporukom da se ne putuje u zemlje Zapadnog Balkana - Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Što se tiče ulaka u Austriju iz tih zemalja, kao uslov i dalje važe pi-si-ar testovi ili 14-dnevni karantin, a na pooštravanje tog režima se za sada ne razmišlja.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je najavio da će Austrija pojačati pristustvo granične policije. Kazna za ulazak u Austriju bez važećeg kovid-testa ili karantina iznosi do 1.400 evra.

Slovenija ne menja uslove uprkos preporuci EK

Slovenija je obavestila Evropsku komisiju da se, uprkos preporukama, uslovi za ulazak u tu zemlju nisu promenili i ostaju isti kao pre.

Srbija ostaje na crvenoj listi epidemiološki rizičnih zemalja, tako da će se svi oni koji putuju iz Srbije u Sloveniju suočiti sa 14-dnevnim karantinom, navela je danas slovenačka ambasada u Beogradu.

Karantin je obavezan za sve osobe (uključujući slovenačke državljane) koje uđu u Sloveniju i imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji.

Zabrana ulaska u Hrvatsku – izuzetak medicinari, bolesni.

Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku "o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine", navodi ambasada Hrvatske u Srbiji.

Od tog pravila postoje i izuzeci, kao što su zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, te osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje...

Istovremeno, Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske doneo je odluku o ukidanju mere obavezne samoizolacije za ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, prenosi portal Indeks.

U Grčku i preko Severne Makedonije, važe nova pravila

Od danas važe nova pravila za ulazak u Grčku.

Za put je potreban unapred rezervisan smeštaj i popunjen novi kju-ar obrazac, koji je uvela vlada da bi se ubrzao proces prelaska granice i da bi dobili preciznu evidenciju u elektronskoj bazi podataka ako se nekome nešto dogodi, odnosno ako neko bude pozitivan na nasumičnom testiranju koje se može dogoditi na granic

"Na aerodromima je slična procedura kao i na prelascima u drumskom saobraćaju. U slučaju da neko proceni na aerodromu da je potrebno testiranje, biće testiran. Mi imamo informaciju da niko od naših turista u poslednja tri ili četiri dana nije testiran. Ne očekujemo neka specijalna testiranja ni danas", rekao je Vladimir Vlaho iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

Vlada Grčke je danas otvorila Evzoni, najveći granični prelaz Grčke prema Severnoj Makedoniji, saznaje RTS. Odluku da dozvoli prelazak bugarsko-grčke granice za državljane Srbije donela je još 15. juna.

Popunjavanje upitnika na granici sa Bugarskom

Kada pređu Gradinu, državljani Srbije koji žele da uđu u Bugarsku još od prošlog meseca moraju da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju.

Informacije se ostavljaju vlastima kako bi se sa putnicima lakše stupilo u kontakt ukoliko bude potrebno.

Putnici se nasumično testiraju na kovid 19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.

U Švedsku se ne može do 7. jula

Vlada Švedske je 26. juna odlučila da produži privremenu zabranu do 7. jula.

Kao i ranije, zabrana ulaska po pravilu se odnosi na sve strane državljane koji putuju u Švedsku iz zemalja koje nisu države članice EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švajcarske.

Zabrana ulaska se ne odnosi na švedske državljane, niti ograničava putovanje unutar EU, objavila je ambasada Švedske.

Postoje dva izuzetka od zabrane ulaska. Prvo, državljani EU i pojedinci koji imaju švedsku dozvolu boravka još uvek mogu ući u zemlju radi povratka kući.

Drugo, u zemlju mogu ući lica koja imaju potrebe ili funkcije od suštinskog značaja, što uključuje zdravstvene radnike, prevozno osoblje koje se bavi teretom robe ili putnike koji putuju iz nužnih porodičnih razloga.

Građani Srbije bez uslova mogu u Češku

Od danas je građanima Srbije omogućen ulazak u Češku Republiku, pod istim uslovima koji su važili i pre pandemije, rečeno je Tanjugu iz češke ambasade u Srbiji.

Kako su precizirali, od danas su moguće i turističke posete, a pri ulasku u Češku nije potrebno imati test na kovid 19.

U odgovoru češke ambasade navodi se da su, s obzirom da je pandemija i dalje prisutna, uslovi koje propisuje nadležno ministarstvo zdravlja te zemlje podložni promenama, u zavisnosti od aktuelne situacije u datoj zemlji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.