Aleksina smrt je potresla Srbiju: Škola mora da isplati 2 miliona jer ga nije zaštitila!
Foto: Facebook

spora pravda

Aleksina smrt je potresla Srbiju: Škola mora da isplati 2 miliona jer ga nije zaštitila!

Osnovni sud u Nišu doneo je presudu po kojoj škola OŠ „Sreten Mladenović Mika" iz Niša mora da isplati skoro dva miliona dinara odštete zbog propusta koji su doveli do smrti malog Alekse Jankovića.
Objavljeno: 14:43h

Aleksa je tokom 2010. godine trpeo višemesečno maltretiranje - tukli su ga, šamarali, pretili - što je dovelo do njegovog samoubistva 2011. godine. Prekršajni sud kaznio je školu sa maksimalnih 500.000 dinara, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000. Obrazloženje je glasilo: "zbog propuštanja dužnog nadzora" i nepreduzimanja propisanih mera u slučajevima nasilja nad učenicima.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Aleksini roditelji Bojan i Dragana Janković godinama kasnije su vodili borbu za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a jedna opd metodi borbe je bila i krivična prijava protiv odgovornih u školi. U međuvremenu su upozoravali da niko od odgovornih nije snosio posledice, i da su neki u međuvremenu i napredovali u karijeri.

Njen sin se ubio, a njeno pismo je uzdrmalo celu Srbiju: Anđa je imala 3 godine i mogla je biti vaše dete!

Sud je odbio krivičnu prijavu, jer je školi već suđeno po prekršajnoj. Ipak, kako nam kaže Bojan Jovanović, Osnovni sud u Nišu je doneo presudu da škola mora da plati odštetu od 1,5 milion dinara, na osnovu odštetnog zakona, a kazna sa sudskim troškovima dostiže skoro dva miliona.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.