DNEVNO ČAK 300 PACIJENATA DOLAZI U KOVID AMBULANTU U NIŠU! Najčešće je to OVA grupa ljudi
Uglavnom su u pitanju mlađi ljudi, Foto: Printscreen/Google street view

U NIŠU 300 PACIJENATA DNEVNO

DNEVNO ČAK 300 PACIJENATA DOLAZI U KOVID AMBULANTU U NIŠU! Najčešće je to OVA grupa ljudi

Dom zdravlja ne može više kao ranije da predlaže da se pacijentima rade PCR testovi

Objavljeno:

Lekari niškog Doma zdravlja u kovid ambulanti u Duvaništu poslednjih dana pregledaju dnevno oko 300 pacijenata, a juče je bilo oko 350 pacijenata, rekao je agenciji Beta direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan.On je podsetio da je to trenutno jedina kovid ambulanta u Nišu.

"To su uglavnom mlađi ljudi koji imaju između 30 i 50 godina. Uglavnom su sa blažim simptomima i temperaturom do 38", rekao je Jerkan.

Dodao je da lekari rade trijažu pacijenata i onima za koje procene da je to potrebno radi se rendgenski snimak pluća i serološki test.

"Juče je je urađeno 68 rendgenskih snimanja, 68 seroloških testova po indikacijama i 32 na sopstveni zahtev. Četiri pacijenta smo poslali na Infektivnu kliniku jer su imali pozitivan nalaz na plućima", rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja ne može više kao ranije da predlaže da se pacijentima rade PCR testovi.

"Pacijente upućujemo na Institut za javno zdravlje i epidemilozi i infektolozi procenjuju da li je potrebno da urade PCR test. Ne šaljemo sve pacijente, pustimo dva, tri, četiri dana da vidimo da li će stabilizovati", izjavio je Jerkan.

On je rekao da u kovid ambulanti u Duvaništu 24 časa dnevno rade 24 lekara, a testiranje je ubrzano time što su u dvorištu ambulante postavljena dva šatora.

Prema njegovim rečima ne bi bilo gužvi da pacijenti ne čekaju na rezultate ispred kovid ambulante.

"Molili smo više puta pacijente da ne stoje na suncu i da ne čekaju rezultate ispred ambulante. Objašnjavali da možemo da im pošaljemo rezultate mejlom ili da dodju sat, dva kasnije, ali ništa nije pomoglo. Juče su nam kolabirali neki pacijenti dok su čekali rezultate", rekao je Jerkan.

On je kazao da, ukoliko se broj pacijenata bude povećavao sadašnjim tempom neće biti otvaranja novih kovid ambulanti.

"Ukoliko republički i gradski Krizni štab procene da je potrebno novi kovid centar biće otvoren u centralnom objektu Doma zdravlja. Taj centar imaće poseban ulaz i neće blokirati rad čitavog objekta", izjavio je Jerkan.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.