DOKTORKA KISIĆ: Mnogi odlagali posetu lekaru dok nije postalo KRITIČNO, a tada sve može da SRUŠI KAO KULA OD KARATA
Mnogi odlagali posetu lekaru, Foto: Printscreen

OBJASNILA

DOKTORKA KISIĆ: Mnogi odlagali posetu lekaru dok nije postalo KRITIČNO, a tada sve može da SRUŠI KAO KULA OD KARATA

Kisić Tepavčević je rekla da se epidemiološka situacija u zemlji već danima komentariše i prati

Objavljeno:

Donošenje mera na nivou celokupne zemlje nema smisla i nema potrebe za dodatnim uvođenjem mera u određenim krajevima, rekla je za Pink epidemiolog Darija Kisić Tepavčević. Ona upozorava i da se mnogi javljau lekaru kada je stanje kritično i da je to veoma opasno.

Kisić Tepavčević je rekla da se epidemiološka situaciji u zemlji već danima komentariše i prati.

„Epidemiološke ekipe su na terenu i rade, ali postoje krajevi koji su i više nego stabilni. Oko dve trećine zaraženih je uvek iz Beograda“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da donošenje mera na nivou celokupne zemlje nema smisla i nema potrebe za dodatnim uvođenjem mera u određenim krajevima.

Kako kaže, situacija je veoma jasna kada je u pitanju koronavirus, dodaje da će biti onoliko slučajeva koliko su se mere poštovale, odnosno nisu poštovale mere.

„Pratimo situaciju u svim delovima zemlje. U skladu sa tim i lokalne samouprave donose odgovarajće odluke“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona ističe da se nije razmatrala mogućnost uvođenja mera u čitavoj zemlji, jer kako kaže, postoje delovi sa više nego stabilnom situacijom.

foto: Espreso

Namaju ideju gde su se zarazili

„Svaki potvrđen slučaj zahteva epidemiološko istraživanje, skoro polovina u Beogradu nema ideju gde su mogli da se zaraze. Međutim, puno je mogućnosti u Beogradu gde bi to moglo da se desi, dok se u manjim mestima tačnije zna od koga i gde su se zarazili“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako kaže, kada pričaju i pitaju ljude gde su mogli da se zaraze i da li su nosili maske, dolaze do toga da mnogi nisu koristili preventivne mere čime je i veća mogućnost i prilike da se zaraze.

„Potreban je određeni period, koji je oko 15 minuta, bez mera prevencije, i bez udaljenosti, da bi se zarazili“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona ističe da osoba koja kija i kašlje, verovatno neće slobodno da se kreće, i dodaje da je pevanje i te kako značajan način za prenošenje.

"Brže od virusa se jedino šire dezinformacije"

Kako kaže, jedan od vrlo plastičnog načina objašnjavanja kako je moguće da je došlo do zaražavanja na proslavama.

„To je sada prepoznato kao faktor rizika i definitivno bi morali da se uzdržimo od takvog načina ponašanja dok je koronavirus aktivan“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević ističe da se jedino brže od virusa šire informacije, a dezinformacije još brže.

„Dodatne dezinformacije koje unose nemir, su nešto što nam ne treba u ovom trenutku. Ono što jeste dobro u svemu ovome, jeste, što su kompletne oči javnosti tamo gde su sada žarišta“, rekla je Kisić Tepavčević.

Mnogi odlagali posetu lekaru, to je opasno

Ona ističe da se dodatnim merama čini sve transparentnije sa ciljem da se pokaže da nema mesta prikrivanju, već, kako kaže, treba da se fokusiramo na problem i da ga rešimo.

„Ovde su epidemiološka istraživanja pokazala da su mnogi odlagali posete lekaru, do trenutka kada im treba hitna reakcija. Tada vrlo lako može da dođe do rušenja kule od karata“, rekla je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.