EVZONI I DALJE ZATVOREN! Građanima Srbije otvoren put ka EU, ali ne i omiljeni prelaz
A vrveo je od vozila, Foto: Youtube printscreen, Ilustracija

ne dižu rampu

EVZONI I DALJE ZATVOREN! Građanima Srbije otvoren put ka EU, ali ne i omiljeni prelaz

Građani Srbije će od danas ponovo moći slobodno da putuju u zemlje članice šengenskog sporazuma

Objavljeno:

Granični prelaz Evzoni, između Severne Makedonije i Grčke, ostaće, kako "Novosti" saznaju - zatvoren. Tačnije, do zaključenja ovog broja, postojale su neke indicije da bi ovaj prelaz mogao biti otvoren, ali to se nije dogodilo. Postoji mogućnost da grčke vlasti ovu odluku promene, ali da bi bila na snazi biće potrebno da bude objavljena i u grčkom Službenom glasniku.

Inače, građani koji su popunjavali onlajn formulare za ulazak u Grčku, koji su od danas potrebni, a kao granični prelaz naveli Evzoni, još nisu dobili QR kodove za ulazak, dok su ostali koji idu preko Bugarske - dobili.

Preko Bugarske

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije Aleksandar Seničić očekuje da će granični prelaz Evzoni biti otvoren. Svakako, dok to ne bude i zvanično, turističkim agencijama je preporučeno da i dalje idu preko Bugarske do Grčke.

Građani Srbije će od danas ponovo moći slobodno da putuju u zemlje članice šengenskog sporazuma. Evropski savet se u utorak po podne konačno saglasio da se započne s postepenim ukidanjem ograničenja putovanja za stanovnike trećih zemalja. Srbija se nalazi među 14 država iz celog sveta kojima je u ovom trenutku dozvoljeno da ponovo ulaze u šengenski prostor. Ovim merama, takođe, priključilo se i pet zemalja EU koje nisu članice "Šengena", među kojima je i Hrvatska. I dok mnoge države EU od danas otvaraju granice za građane Srbije, to se nije dogodilo sa Nemačkom. Na sajtu Ambasade Nemačke navodi se da će ograničenje putovanja za naše državljane važiti i posle 30. juna. Nemačka je Srbiju uvrstila u visokorizične zemlje i zabrana ulaska, osim uz posebne vize, je i dalje na snazi.

Odluka Evropskog saveta nije pravno obavezujući dokument, već samo preporuka. Spisak će se ažurirati svake dve nedelje. Potrebno je da broj novih slučajeva u poslednjih 14 dana bude blizu ili ispod proseka EU kakav je bio 15. juna, da postoji stabilan ili opadajući trend novih slučajeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.