OVA PLANINA JE ZAPRAVO VAZDUŠNA BANJA, A SRBI JE OBOŽAVAJU! Poboljšaće vam zdravlje za samo par dana boravka (FOTO)
Zlatibor, Foto: RINA

idealno za odmaranje

OVA PLANINA JE ZAPRAVO VAZDUŠNA BANJA, A SRBI JE OBOŽAVAJU! Poboljšaće vam zdravlje za samo par dana boravka (FOTO)

Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavak i rekreaciju: geomorfološki sastav zemljišta, "ruža vetrova", šume, aromatična vegetacija, nadmorska visina

Objavljeno:

U doba kad se korona virus ponovo rasplamsava na teritoriji cele Srbije, sve je više onih koji odustaju od planiranih putovanja u inostranstvo, a spas traže na srpskim planinama. Iako su mnogi razočarani, Srbija zaista ima šta da ponudi turistima. Jedna od najpopularnijih lokacija, planina Zlatibor, osim što je okićena borovim šumama i bistrim potocima, sam boravak na njoj može pozitivno da utiče na zdravlje ljudi.

- Pored planinskih pejzaža koji su pravi odmor za dušu i telo, Zlatibor je blagotvoran i u terapeutskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban i lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina - poručuju iz TO "Zlatibor".

foto: RINA

Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavak i rekreaciju: geomorfološki sastav zemljišta, "ruža vetrova", šume, aromatična vegetacija, nadmorska visina.

- Sa porastom nadmorske visine vazdušni pritisak opada, a hemoglobin u krvi raste, disanje je lakše, krvotok je brži, a vazduh koji pluća udišu na 1.000 metara iznad nivoa mora pun kiseonika. Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona - kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji.

foto: RINA

Trenutno na ovoj planini boravi oko 10.000 gostiju, a hotelijeri se nadaju dobroj sezoni u julu i avgustu i tome da će ovogodišnju sezonu uspeti da spasu domaći gosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.