SUDIJA KOJI JE OSUDIO ARKANOVE UBICE DOBIJAO JE STRAVIČNE PRETNJE: Hteli su da me sklone!
Arkan, Foto: Epa/Drago Vejnović

saznajte

SUDIJA KOJI JE OSUDIO ARKANOVE UBICE DOBIJAO JE STRAVIČNE PRETNJE: Hteli su da me sklone!

Tada je radio u Okružnom i Višem sudu u Beogradu, i to predmete po kojima se sudilo za najteža krivična dela

Objavljeno:

Milenko Cvijović, sudija Apelacionog suda koji je osudio ubice Željka Ražnatovića Arkana (48) na višedecenijske kazne, otkriva da je dobijao pretnje dok je sudio u tom predmetu, zbog čega je imao policijsko obezbeđenje! Cvijović navodi da su tada pošto-poto hteli da ga sklone iz procesa jer nije hteo da sudi kako su drugi želeli.

- U policiji mi je tada rečeno da su operativnim saznanjima došli do saznanja da izvesne osobe žele da me diskredituju i sklone iz procesa. To je trajalo od 2005. do 2010, sve dok nisam razrešen. U tom periodu su me zvale nepoznate osobe, koje su mi govorile da znaju kuda se moja deca kreću. Pretnje smo trpeli i ja i cela moja porodica. Bile su neposredne i posredne. Traženo je od mene da uzmem pare, da uradim nešto što je nezakonito. Ja sam izabrao ovo drugo, da živimo sa pretnjama i strahom, ali sam se osećao zbog toga boljim čovekom i nisam pogrešio, iako je to uticalo na normalan život moje porodice. Trpeli smo. U stvari, nikada nisam ni pomislio da uradim drugačije, jer je poziv sudije bio moj život i nikada ga ne bi menjao ni za kakvu materijalnu ili nematerijalnu vrednost. Bio sam svestan da u suprotnom moj život ne bi imao nikakav smisao - otkriva za "Alo!" sudija Cvijović.

Tada je radio u Okružnom i Višem sudu u Beogradu, i to predmete po kojima se sudilo za najteža krivična dela.

- Radeći na takvim predmetima iskusio sam u svojoj dugogodišnjoj karijeri dosta agresivnih reakcija protiv sebe i svoje porodice, čak i pretnje ubistvom upućene meni i deci. Osim toga, trpeo sam standardne teorije zavere, naročito radeći u predmetu za Arkanovo ubistvo. Sve zbog toga što sam, kao i u svakom predmetu, radio tako da se u skladu sa zakonom otkrije prava istina i da krivci odgovaraju za počinjena krivična dela. Međutim, bilo je mnogo ljudi sa strane koji su unapred imali neku svoju istinu, pa su pokušavali dosta puta da neregularnim načinima dođu do nje, ali to kod mene nisu mogli. Zbog toga su reagovali na razne načine, nezakonito i nepošteno. Stvarali su atmosferu mržnje i podmetali neistine po matrici koja se godinama upotrebljava u našem društvu, naročito tako da uz pomoć istomišljenika zatvore prostor za razgovor, debatu ili odgovor iznoseći laži i neistine jer sudija ne misli kao oni - kaže Cvijović i dodaje:- Međutim, kao sudija nisam hteo da reagujem na niske i podmukle neistine i gluposti iz te njihove matrice, već sam profesionalno i odgovorno radio svoj posao, bez bilo kakvog ostrašćenja i isključivo po zakonu i u skladu sa istinom. Bio sam u tome izričit dovodeći i sebe i svoju porodicu nemali broj puta u opasnost, zbog čega sam pet godina imao policijsko obezbeđenje. O sramotnom delovanju mnogih ljudi, čak i iz mog okruženja, nikada neću govoriti, osim što ću reći da je to bilo sramotno i nesolidarno. Sve bez obzira na strah koji sam trpeo i koji je sigurno ostavio posledice na celu moju porodicu. Oni me i dan-danas napadaju, ali ja i dalje izdržavam radeći po zakonu i nažalost okružen tišinom od svojih kolega i javnosti - ističe ugledni sudija.

Sudiće u procesu za atentat na Milana Beka

Sudija Cvijović treba da donese konačnu odluku u slučaju atentata na biznismena Milana Beka (59). Sednicu je zakazao za 8. jul. Viši sud u Beogradu osudio je Aleksandra Zdravkovića na 10 godina robije zbog pokušaja ubistva Milana Beka 14. novembra 2014. godine u beogradskom naselju Senjak, dok je Maja Adrovac oslobođena optužbi. Na ovu presudu žalbu je uložilo Više tužilaštvo u Beogradu.

- Sudija mora da uvek ima strah jer nije lako biti sudija, ali ako izaberete taj poziv, morate imati potpuni etički kodeks ponašanja u cilju očuvanja dostojanstva i unapređenja ugleda sudije i sudstva po bilo koju cenu. U svojoj zemlji morate se osećati bezbedno, bez obzira na različite ljudske svesti. Morate se u svakoj situaciji osećati sigurno i dostojanstveno jer radite svoj posao. Mislim da nam je promena vlasti pre desetak godina to u najvećoj meri i omogućila i učinila da sudija bude ponosan na svoj izbor. Hvala im na tome. Sudija je u obavljanju sudijske funkcije nezavisan i potčinjen samo Ustavu i zakonu - ističe sudija Cvijović.

Dobijao uvek "vruće krompire", uvek poštovao zakon

Cvijović je sudio u predmetu za pokušaj ubistva Vuka Draškovića, zatim Branislavu Uskokoviću, u slučaju "Citostatici", u predmetu bande Dejana Karelića zvanog Kareli i mnogim drugim.

- Kod mene ne postoje nikakvi skriveni razlozi. Jedino poštujem zakon i istinu, od koje ne možeš pobeći, naročito ne pred ogledalom. Možda to nekom zvuči čudno, ali istina je jedna i jedina. Nije to lako ni razumeti, naročito tim drugačijim ljudima - kaže sudija Cvijović, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo.

Bonus video:

(Espreso,rs/ALO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.