NOVI POLICIJSKI ČAS JE REŠENJE ZA OBUZDAVANJE KORONE? Direktor Infektivne klinike ima jasan odgovor
Direktor Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović, Foto: Printscreen

EVO ŠTA JE REKAO

NOVI POLICIJSKI ČAS JE REŠENJE ZA OBUZDAVANJE KORONE? Direktor Infektivne klinike ima jasan odgovor

Dva su načina kontrole: da postoji efikasan lek, a drugo je efikasna vakcina

Objavljeno: 29.06.2020. 19:41h
  • 15

U ovom trenutku nemoguće je dati tačnu prognozu koliko će situacija sa virusom korona da traje, izjavio je direktor Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović.

- Moramo da se spremimo na to da će ovo trajati dugo, najverovatnije na osnovu svega što smo videli, virus neće prirodno iščeznuti. Dva su načina kontrole: da postoji efikasan lek, a drugo je efikasna vakcina. To nije u naznaci za skoriju budućnost - istakao je direktor Infektivne klinike gostujući na Javnom sevisu.

- Moramo da naučimo da zdravstveni radnici moraju da se prilagode da će raditi sa njim - rekao je prof. Goran Stevanović.

Govoreći o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, direktor Infektivne dodaje da ponavljanje potpunog zatvaranja može da napravi problem jer nakon zatvaranja ljudi požele da izađu napolje i intenzivnije se druže.

- To praktično znači da treba primeniti mere kontole međusobne komunikacije. Ići na regionalni pristup, na to smo se i opredelili, da budu mere relaksirane, a da u regionima gde je transmisija intenzivna, mere budu čvršće. U narednom periodu ćemo imati različit stepen mera za različite regione i u zavisnost od kretanja broja obolelih i pozitivnih i kretanja virusa, oscilaciju mera i u tim regionima - najavio je Stevanović.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media