ŠTA VAS ČEKA U GRČKOJ: Ako tamo otkriju da ste pozitivni na koronu, ovo je PROCEDURA!
Foto: Pexels

oprez

ŠTA VAS ČEKA U GRČKOJ: Ako tamo otkriju da ste pozitivni na koronu, ovo je PROCEDURA!

Srpski turisti će od 1. jula morati da popune onlajn formular i odu na skrining. Šta se dešava sa onima koji su pozitivni i propuste prevoz za povratak kući?

Objavljeno:

Pre nego što krenu na put, tačnije 48 sati pre polaska, srpski turisti će morati da popune detaljan onlajn formular na engleskom, prenosi portal „Magazin Novosti“.

Formular je na engleskom i prilično je obiman. U njemu se daju detaljni podaci gde turista putuje, s kim, čime, gde će odsesti i slično. Postavljaju se i pitanja gde je poslednje putovao, sa kim je bio u kontaktu i ostale stvari koje su često pitali carinici ili su turisti popunjavali u formularu na samoj granici. Svi podaci iz Protokola se upisuju u sistem EODI koji je povezan sa registrom, a sa ciljem da ih vlasti lakše pronađu.

Prvo na testiranje, potom u sobu, pa tek onda na plažu

Još jedno pravilo koje je uznemirilo naše turiste je test, odnosno skrining na samoj granici. Istina, neće svi turisti biti testirani, ali oni koji budu morali da urade test treba direktno da se upute ka hotelu i čekaju jedan dan da stignu rezultati.

Šta se dešava sa turistima koji su pozitivni?

Turisti koji su pozitivni na Kovid 19 biće prebačeni u „korona sobe“ koje su izdvojene od ostalih turista i koje mora da obezbedi svaki grčki hotel. Oni će u toj sobi čekati novi, negativan rezultat. Međutim, šta se dešava sa turistima čiji je avion odleteo, a sledeći stiže za desetak dana?

„Turisti koji imaju osiguranje vraćaju se redovnom linijom ili čarterom druge agencije, jer polisa sada pokriva repatrijaciju“, ističe Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Oni koji nemaju osiguranje moraće da se snalaze, plate prevoz u slobodnom avionu ili autobusu. Prevoz autobusom do Beograda košta oko 50 evra. Osiguranje koje pokriva koronu za četvoročlanu porodicu u trajanju od 10 dana košta 40 evra, koliko je iznosilo i prošlogodišnje putno zdravstveno osiguranje.

Bonus video:

espreso.co.rs/sputniknews.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.